Každý může přispět ke snížení statistiky dopravních nehod

Každý může přispět ke snížení statistiky dopravních nehod

Přibližný počet smrtelných dopravních nehod na českých silnicích za uplynulý rok je 746. Tolik lidských životů si vyžádala většinou neopatrnost, alkohol a rychlá jízda.

Nesplnitelný cíl?

Ministerstvo dopravy si před časem vytklo za cíl snížit počet obětí kolizí na 650. To se ale nepodařilo. Nejvíce nebezpečným měsícem roku 2010 byl červenec. Tehdy na českých silnicích zahynulo 103 lidí. Naopak nejméně zemřelých bylo v únoru, kdy jejich počet dosáhl 30. Co však mohlo za tragický červenec? Zřejmě zhoršená disciplína řidičů, nerespektování pravidel bezpečnosti a možná i horké počasí. Ať je však mráz, nebo naopak vedra, naše schopnosti bychom tomu měli podřídit. Nejčastějšími důvody havárií jsou nevěnování se řízení – zde pozor na mobily a výměny CD, nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky a nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly.

Pojďme se proto zamyslet, co můžeme i my udělat pro to, abychom příští rok čísla ve statistice nezvyšovali. Nebo abychom se nestali jednou z obětí.

Bezpečnější silnice budou, když:

  1. Nebudeme spěchat – shon na silnici nepatří. Tisícům lidí se to již vymstilo. Proto i vy pamatujte, že vždy je lepší přijet o pár minut později než vůbec.
  2. Nebudeme pít alkohol před jízdou. I jedna či dvě skleničky mohou způsobit tragédii, se kterou se vy nebo jiní lidé mohou vyrovnávat celý život.
  3. Přizpůsobíme jízdu aktuálnímu stavu vozovky – mokrá silnice je kluzká. To samé se samozřejmě týká i ledu. Je to jednoduché a dává to smysl. Mnozí na to však zapomínáme.
  4. Budeme předjíždět bezpečně – předjížděním potenciálně ohrožujeme sebe i protijedoucí auta. Odhadnout rychlost a vzdálenost je mnohdy těžké. A tak se stává mnoho smrtelných nehod právě kvůli tomu, že si často chceme dokazovat, že jsme rychlejší než ostatní.
  5. Budeme používat hands-free – pokud telefonujete při jízdě, používejte hands-free set. Textové zprávy si schovejte až na dobu, kdy zastavíte. A pozor na hledání věcí v tašce nebo vyměňování CD. I jedna vteřina pozornosti odvedené od řízení nás může stát život.

(skl)

Zdroj:
http://www.policie.cz/web-informacni-servis-statistiky.aspx

Datum publikace: 21.1.2013


Čtěte dále