Jizvy po holení: víte, jak se jich zbavit?

Jizvy po holení: víte, jak se jich zbavit?

Jeden nesprávný tah žiletkou a místo krásně oholených nohou či tváře se objeví nevzhledná krvácející rána, která zanechá jizvu. Vzniku těchto „znamení“ občas zabránit nelze, ale správnou péčí o ránu můžeme jejich rozsah hodně zredukovat.

Nepodceňujte přípravu! 

Nejlepší řešení, jak předejít vzniku jizev po holení, je zabránit pořezání se. Toho lze docílit následovně:

  1. Používejte ostré žiletky. Správně by se měly vyměnit po 3–4 holeních za nové. Čím je žiletka tupější, tím více dráždí  pokožku a může zapříčinit vznik ošklivých jizev.
  2. Vyzkoušejte elektrický holicí strojek. Je bezpečnější, hrozí zde menší riziko pořezání.
  3. Pokožku na holení připravte. Nejprve požadovanou oblast namáčejte několik minut v teplé vodě pro změkčení chlupů i kůže. Poté naneste dostatečné množství holicí pěny nebo gelu a nechte ho vsáknout několik minut předtím, než začnete s holením.
  4. Nespěchejte. Nejvíce říznutí vzniká při příliš rychlém pohybu žiletky, tah by proto měl být rovnoměrný a vedený pevnou rukou.
  5. Pozor na rizikové partie. Některé oblasti jsou vzhledem k anatomickému uspořádání náchylnější k pořezání, zvláště opatrní buďte při holení v oblasti kotníků a intimních partií.

První pomoc při pořezání

Rány vzniklé holením nebývají naštěstí příliš hluboké. I tak se ale můžou objevit komplikace v podobě hnisavé infekce. Jak tedy správně ošetřit ránu?

  1. Zastavte krvácení – přitlačte na ránu čistý hadřík nebo kus gázy po dobu 15 minut, přičemž odolejte pokušení krvácení kontrolovat, tím totiž jen dobu krvácení prodloužíte.
  2. Vydezinfikujte ránu – pomocí peroxidu vodíku či jiných antiseptických přípravků.
  3. Místo zabalte – tím zabráníte vzniku infekce.

Pokud krvácení nepřestává nebo se v ráně objeví hnis, měli byste ihned navštívit lékaře!

Správná péče pomáhá 

Bohužel se někdy jizva objeví i navzdory usilovné péči o ránu. Její velikost a vzhled však záleží na tom, jak se o postižené místo staráte. Čím můžete zabránit vzniku velké nevzhledné jizvy?

  • Pravidelně vtírejte do rány vyživující krémy, tím udržíte místo vlhké a zároveň zlepšíte průtok krve postiženou oblastí.
  • Při pobytu na slunci na ránu aplikujte sluneční emulzi s co nejvyšším ochranným faktorem, slunce totiž může poškodit regenerující se buňky.
  • Vyplatí se též používat krémy s alfa-hydroxykyselinami, díky nimž bude jizva bledší a méně viditelná.
  • Jezte pestrou stravu, bohatou především na zinek a vitamin C – tyto nezbytné látky pomáhají tvořit kolagen v hojící se ráně.
  • V případě vzniku nevzhledných jizev se můžete poradit s dermatologem o vhodnosti takzvaného chemického peelingu, který viditelné jizvy pomáhá odstraňovat.

(holi)

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/254480-how-to-get-rid-of-scars-on-legs-by-razors/

 

Datum publikace: 24.11.2013


Čtěte dále