Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část první

Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část první

Popálení se řadí mezi velmi nepříjemné a bolestivé úrazy. Přestože v mnohých případech patří zcela jistě do rukou lékařů, i obyčejný člověk by o nich měl leccos vědět. Je totiž důležité umět popálenému člověku správně pomoci ve chvíli, kdy lékař ještě není na místě, ale také rozhodnout, zdali je lékařská pomoc vůbec potřeba.

Čím hlubší, tím horší

Popáleniny můžeme dělit podle hloubky poškozené kůže, a to na povrchové (I. a II. stupně) a hluboké (III. stupně). Je-li kůže zničena zcela a spolu s ní i tkáně uložené hlouběji, mluvíme o IV. stupni, tzv. zuhelnatění. Čím je popálenina hlubší a rozsáhlejší, tím je závažnější. To, jestli dotyčného ohrozí na životě nebo mu způsobí doživotní následky, pak závisí i na dalších faktorech – věku, příčině popálení, místě postižení a v neposlední řadě na správnosti první pomoci.

Popáleniny prvního stupně – červené a bolestivé

Popáleniny prvního stupně zasahují pouze do povrchové vrstvy kůže. Postižené místo je červené, oteklé a bolí, puchýře se netvoří. Během prvních dvou dnů se spálená vrstva kůže sloupne a celá popálenina se zahojí za několik málo dní dalších.

Tento stupeň popálenin je jediný, který můžete ošetřit sami. Ovšem pouze v případě, že popálené místo není rozsáhlé; nebylo způsobeno elektrickým proudem, ohněm či chemikálií, není na hlavě, genitálu, rukou či kloubech a nejeví známky infekce.

Hlavně chladit!

Nejprve je nutné zabránit dalšímu popálení, a to zamezením dalšího přístupu horkého předmětu, tekutiny, ale i slunce ke kůži. Ze spálené plochy a okolí je třeba ihned sundat oblečení a šperky. Postižené místo je nutné chladit, nejlépe studenou (nikoliv ledovou) tekoucí vodou, a to dostatečně dlouho (přibližně 20 minut). Nikdy nepoužívejte led, který by mohl způsobit omrzliny a tkáň ještě více poškodit. Stejně tak zapomeňte na máslo, sádlo či nejrůznější pudry, protože jejich aplikací byste riskovali vznik infekce. Popáleniny prvního stupně není třeba krýt, jen je udržujte v naprosté čistotě. V případně nutnosti se nebojte použít volně prodejný lék proti bolesti.

(veri)

Zdroj:
http://kidshealth.org/parent/firstaid_safe/emergencies/burns.html#
http://mcck.sweb.cz/popaleniny.htm

Datum publikace: 30.10.2014


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek