Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá

Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá

Popáleniny druhého stupně – puchýře a silná bolest

U popálenin druhého stupně zasahuje poraněná oblast hlouběji než jen do povrchové vrstvy kůže. Bolest je intenzivnější a na kůži se objevují kromě otoku a zarudnutí také puchýře. Ty se mohou samovolně otevřít, pak je postižené místo vlhké a živě růžové. Proces hojení trvá déle, a to i několik týdnů.

Popáleniny třetího stupně – bez bolesti

Kůže spálená až v rozsahu třetího stupně je postižená v celé své hloubce. Bývá tuhá, voskově bílá, hnědá či vyloženě spálená – špinavě červená. Protože jsou zničeny veškeré nervy, popálená osoba většinou necítí bolest. Je-li hojení vůbec možné, probíhá v řádu měsíců. Mnohem častěji je ale nutné podstoupit plastickou operaci, během které se přenese zdravá tkáň z jiné části těla na postižené místo, čímž se hojení umožní.

Bez lékaře se neobejdete

Při popálení těchto vysokých stupňů se nikdy neobejdete bez profesionální lékařské pomoci. Přesto je však nutné podat poraněné osobě odpovídající pomoc, než bude záchranná služba na místě. Co se týče technické části první pomoci, ta je stejná jako u popálenin stupně prvního. Je třeba zamezit dalšímu zranění a svléknout oděv a šperky. Je-li ale nějaká část látky přiškvařená, nechte ji na místě. Postižené místo pokud možno chlaďte, pokud se ale nachází na obličeji nebo je příliš hluboké, chlazení se raději vyhněte. Nebylo by totiž příliš účinné a mohlo by jen uškodit. Puchýře, které se vytvoří, nikdy nepropichujte. Celou plochu sterilně zakryjte, v případě nouze alespoň důkladně přežehleným kapesníkem. U závažných a rozsáhlých popálenin nezapomeňte na protišoková opatření a kontrolujte dýchání a tep postiženého.

Správným ošetřením popálenin můžete dosáhnout mnohého. Od úlevy od bolesti, předejití nebezpečným infekčním komplikacím až po záchranu holého života. Proto stojí rozhodně za to osvojit si několik jednoduchých pravidel, která se vám v životě budou hodit téměř jistě. Protože kdo se nikdy nepolil horkým čajem?

(veri)

Zdroj:
http://kidshealth.org/parent/firstaid_safe/emergencies/burns.html#
http://mcck.sweb.cz/popaleniny.htm

Datum publikace: 5.11.2014


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek