Jak předcházet chronickým ranám

Jak předcházet chronickým ranám

Chronická rána je jakákoliv rána hojící se déle než čtyři týdny. Ať už je to bércový vřed, proleženina, diabetická noha, nebo třeba špatně se hojící rána po operaci, jedno mají společné. Dokážou člověka pěkně potrápit a jejich léčba je úkol pro vytrvalce.

Malá ranka = velký problém

Pokud vám váš lékař říká, že stačí drobná ranka a může to skončit až amputací, neříká to rozhodně jen tak. V terénu, ve kterém je v důsledku zvýšené hladiny cukru v krvi narušené nervové i krevní zásobení, totiž může obyčejná oděrka nebo otlak udělat pěknou paseku. I malá ranka se u diabetiků může hojit velmi pomalu nebo se ještě zhoršovat. A to vše kvůli hyperglykémii, která zpomaluje hojení, tlumí imunitní odpověď a zároveň vytváří prostředí, ve kterém se plísním a bakteriím velmi dobře daří.

Nohy diabetika musí být jako v bavlnce

Proto je třeba i drobným rankám předcházet. Snažte se při péči o své nehty místo ostrých nástrojů používat pilník a jakékoli „chirurgické“ zákroky na svých nohou přenechejte raději specialistům. Své nohy každý den umyjte, důkladně vysušte a suchá místa promašťujte.

Oželte podpatky, nohy vám poděkují

Nohám také rozhodně neprospějí vysoké boty na podpatku. Noste raději pohodlné boty, aby nikde nevznikaly otlaky, a nezapomeňte každý den na čisté ponožky. Nedoporučuje se chodit naboso. A to ani doma. Pozor na horko a na mráz, při sníženém vnímání bolesti by snadno mohly vzniknout omrzliny nebo popáleniny. A co je hlavní, nekuřte a snažte se udržet si hladinu cukru co nejblíže normálním hodnotám.

A co ti ostatní?

A co mají dělat lidé s žilní nedostatečností a rizikem vzniku bércového vředu? Opět se snažit odstranit příčinu, čili městnání krve v žilním řečišti. K tomu slouží kompresivní obvazy. Pomůže ale také chůze a cvičení, kdy se při vytlačování krve uplatňuje svalová pumpa. A když to nejde, alespoň si dávejte nohy do zvýšené polohy. Stejně tak pozor na dlouhodobou imobilizaci. Lidé dlouhodobě se nepohybující by se měli co nejčastěji polohovat, aby se nevytvořily proleženiny. Také dostatek živin, vitamínů a minerálů zlepší hojení a pomůže tak zabránit, aby se z akutní rány stala rána chronická.

A tak by výčet mohl pokračovat dál a dál. Důležité je si uvědomit, že vzniku velké většiny těchto chronických obtíží se dá předejít a relativně malá úprava životního stylu se mnohonásobně vyplatí. Takže jestli nemáte žádné novoroční předsevzetí, můžete se nechat inspirovat.

(jas)

Zdroj:
http://www.australianprescriber.com/magazine/23/1/6/9/

Datum publikace: 19.1.2014


Čtěte dále