I o jizvu je třeba se starat

I o jizvu je třeba se starat

Slovo jizva slyší každý nerad. Obzvláště ženy nebudou mít radost tehdy, vytvoří-li se na viditelném místě. Jejich vzniku se ale dá předcházet správnou péčí.

Přirozená reakce kůže

K poškození kůže dochází často a nemusí to být jenom operační zákrok, který nám jizvu zanechá. U dětí jsou časté odřeniny, poškrábání, ale mohou vzniknout i jizvy po popálení. Nejdříve rána, potom strup a nakonec zjizvená tkáň jsou reakcí kůže na poranění. U někoho jsou sotva viditelné a u druhých zůstanou jako vystouplá, více začervenalá, nebo dokonce svraštělá kůže. Roli hrají genetické faktory, celkové zdraví, výživa a také další vlivy.

Pečovat o jizvu se vyplatí

Pokud je dobře zhojená, což vám potvrdí nejlépe lékař, můžete začít s péčí o postižené místo. Po poradě s ním je možné začít tkáň masírovat, aby byla jizva uvolněná a nesvraštěla se.

Prostředky pro péči o jizvu, které také můžete používat:

  • Vitamín E
    Bývá obsažen zejména v některých olejích nebo ho můžete zakoupit i jako samotný koncentrát. Kožními lékaři bývá doporučován k redukci jizev. Má se za to, že přerušuje vlákna, která tvoří jizevnatou tkáň. Můžete ho zkusit, protože tím kůži určitě neublížíte.
  • Bambucké máslo
    Nejvíce doporučované je k léčení strií, ale spousta lidí si ho pochvaluje i pro výborné účinky na jizvy. Bambucké máslo se rozpouští teplotou lidského těla. Vaše kůže ocení i to, že bývá neparfémované a je bez konzervačních látek.
  • Hemagel
    Speciální přípravek vyvinutý přímo na rány, popáleniny a další poškození kůže, po kterých tolik nežádoucí jizvy vznikají. Spíše než v boji proti starým jizvám bude mít Hemagel úspěch v léčbě a předcházení těm novým, čerstvým. Díky svému speciálnímu složení zabraňuje tomu, aby vznikla jizva viditelná, vystouplá, a tedy kosmeticky problematická nebo přímo bolestivá a pohyb omezující. Hemagel je výborně tolerovaný i citlivou kůží, na níž se jizvy mohou vytvořit snadněji. Stojí za to ho vyzkoušet jako jeden z prvních přípravků, protože tehdy bude jeho účinnost nejvyšší.

A co chirurgické řešení?

Pokud se v případě velké jizvy rozhodnete pro radikální řešení, poraďte se na kožním oddělení nebo s plastickým chirurgem. Jizvu lze totiž ovlivnit i laserem, chemickým peelingem nebo mikrodermabrazí. Který z těchto zásahů je nejlepší zrovna pro vás, vám poradí odborný lékař.

Zdroj:

http://www.ehow.com/how_5632052_care-scar-cut-healed.html

(skl)

Máte s přípravkem Hemagel osobní zkušenost? Chcete jej teprve vyzkoušet a rádi byste znali názor ostatních uživatelů?

 

Datum publikace: 18.4.2013


Čtěte dále