Houbaření může být rizikovým koníčkem. Nejen kvůli otravě

Houbaření může být rizikovým koníčkem. Nejen kvůli otravě

Sběr hub je český fenomén. Jako my se mu věnuje jen několik dalších evropských národů. Jde sice o sympatického koníčka – díky kilometrům ujitým na čerstvém vzduchu i zdraví prospěšného –, má ale i své stinné stránky v podobě možných úrazů.

Co se v lese může stát

  • Otrava houbami. Neznáte-li dobře houby, které nacházíte, raději je nesbírejte. Pokud pak přece jen přijdete na to, že jste místo růžovky uvařili muchomůrku tygrovanou, měli byste okamžitě vyvolat zvracení. V případě požití jedovatých či nestravitelných hub vždy podejte živočišné uhlí a vyhledejte lékařskou pomoc. co přesně dále dělat při otravě houbami, se dozvíte zde: http://www.ulekare.cz/prvni-pomoc/otrava-houbami-29.
  • Uštknutí zmijí. Bohužel, v našich lesích žijí i jedovatí hadi, konkrétně zmije. Je naším jediným volně žijícím jedovatým plazem. Když vás uštkne, ucítíte silnou bolest, která se rychle šíří do okolí. Končetinu ničím nezaškrcujte ani ránu nevysávejte. Zajistěte postiženému teplo, tělesný klid a dostatek tekutin a volejte záchranku. Jednotlivé kroky první pomoci naleznete zde: http://www.ulekare.cz/prvni-pomoc/hadi-ustknuti-17.
  • Odřeniny a škrábnutí. Menší poranění od větviček a stromů většinou nepotřebují zvláštní lékařskou péči, obvykle postačí náplast nebo peroxid. Jdete-li do lesa, je vhodné, když s sebou ponesete aspoň náplasti, dezinfekci a například HemaGel, který je ideální nejen na odřeniny, ale také na puchýře a popáleniny.
  • Zlomeniny a vyvrtnutí kotníku. Pokud má končetina nepřirozené postavení, nemůžete s ní hýbat, bolí a otekla, pak jde pravděpodobně o zlomeninu. V takovém případě pouze přikládejte na místo ledové obklady (je-li poblíž nějaká studánka, namočte do ní kapesník) a udržujte končetinu ve zvýšené poloze. Vyhledejte lékařskou pomoc nebo zavolejte sanitku. Stejné pravidlo platí i v případě podvrtnutí kotníku.
  • Úraz hlavy. Zvláště starším ročníkům se může při houbaření zatočit hlava, dojít k nevolnosti až omdlení a následně pádu. Pokud se vám to přihodí, na nic nečekejte a vyhledejte pro jistotu lékařskou pomoc – je možné, že došlo k lehkému otřesu mozku. Další informace o první pomoci při úrazech hlavy hledejte zde: http://www.ulekare.cz/prvni-pomoc/uraz-hlavy-55.

(aši)

Zdroj:
http://www.sanquis.cz/index2.php?linkID=txt296
http://www.mayoclinic.com/health/first-aid-fractures/FA00058

Datum publikace: 11.9.2014


Čtěte dále