Hojení rány může trvat týdny i celé roky aneb Co můžete ovlivnit sami

Hojení rány může trvat týdny i celé roky aneb Co můžete ovlivnit sami
Než se vdáš, tak se ti to zahojí. Oblíbené úsloví našich babiček nás mnohdy nepotěší. Každé poranění ale představuje nejenom bolest, ale hlavně riziko jizvy. Té se často bojíme nejvíce.

Hojení není u každého stejné

Hojení rány je vlastně přestavba tkáně. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují délku a kvalitu tohoto náročného procesu. Může se jednat o dny, týdny, v případě velkých ran o celá léta. U každého z nás je tento proces individuální. Jistě jste se již setkali s někým, komu se i malý škrábanec zahojil dříve než vám.

Anebo naopak, vám se mohou rány hojit rychle, zatímco u druhých tomu tak není. To samé platí o jizvách. Někdo má tenoučkou čárku, kdežto jiný pořádnou vystouplou jizvu. Proces hojení lze ale do určité míry ovlivnit. Stačí vědět pár zásad a o ránu se dobře starat. Potom se lze vyhnout i tolik obávané jizvě. Nebo alespoň zmírnit její vzhled. Na proces hojení mají vliv následující skutečnosti:

  • Velikost rány. Pokud je zejména řezná rána větší velikosti, může vyžadovat stehy nebo uzavření speciálním tkáňovým lepidlem. I velká plošná rána potřebuje k hojení delší dobu.

  • Infekce. Zanícení rány zpomaluje hojení. Proto je vhodné užívání místních přípravků v podobě gelu podporujícího vlhké hojení a eliminujícího infekci. To se týká jak malých ran, tak hlubokých a rozsáhlých defektů.

  • Přidružené zdravotní problémy. Například cukrovka nebo obezita hojení neurychlují. Naopak, mají negativní efekt.

Co můžete udělat sami

Pokud vás potkalo „štěstí“ v podobě jakékoliv rány, je třeba jí věnovat dostatečnou péči. Hojení můžete napomoci i tím, že si vybudujete silnější imunitní systém. K tomu potřebujete dostatek spánku, vitamíny a správnou stravu.

Ránu je třeba ošetřovat také lokálně. Po poradě s lékařem využijte principu tzv. „mokrého“ hojení s pomocí HemaGelu. Tento přípravek, běžně dostupný v lékárnách, svým složením podstatně zkracuje dobu hojení. Převaz s HemaGelem přestane být bolestivou záležitostí, a navíc zabráníte riziku vzniku jizvy či ho zmírníte. Proto zaujměte aktivní přístup. Vaše snaha se vám vyplatí.

Zdroj: http://www.optiderma.com/en/they-talk-about-it/skin-articles/how-long-for-a-cut-to-heal.html

(skl)

Datum publikace: 31.8.2010


Čtěte dále