Hojení ran napomáhá mechanická síla

Hojení ran napomáhá mechanická síla

Mechanický tlak může pomoci, nebo naopak zpomalit hojení ran, a to podle toho, v jakém okamžiku byl při léčbě aplikován. Podle nové studie se totiž ukazuje, že mechanický tlak ovlivňuje růst a remodelaci cév během regenerace tkání a při hojení.

Mechanický tlak zlepšuje regeneraci kostí

Studie byla zveřejněna na konci minulého roku v časopise Proceedings of the National Academy of Science. Studie ukázala, že použití mechanického tlaku v místě poranění ihned po zahájení hojení způsobilo narušení cévního růstu a zkomplikovalo tak hojení kostí. Použití mechanického tlaku později v procesu hojení zlepšilo funkční regeneraci kostí. Závěry studie by mohly ovlivnit léčbu poraněných tkání a zároveň být doporučením pro následnou rehabilitaci.

Na začátku léčby je lepší omezení činnosti

Zjištění, že mechanický tlak a námaha způsobené pohybem mohou narušit původní tvorbu a růst nových cév, podporuje dlouholetá doporučení lékařů, kteří svým pacientům říkali, že je nutné na začátku procesu hojení omezit fyzickou aktivitu. Experimenty ukázaly, že vyvíjení mechanické síly v místě poranění ihned po zahájení léčby výrazně omezilo růst cév v oblasti kostního defektu. Zároveň však výsledky naznačily, že stejná mechanická síla, která v počátku bránila procesu hojení, se později stala užitečnou.

Mechanický podnět je užitečný, ale až později

Díky časové prodlevě se kromě remodelace cév zlepšila také stavba kostí, a to až o 20 % oproti situaci, kdy bylo použito mechanické síly. Stabilní prostředí je na začátku léčby velmi důležité, protože mechanické namáhání může narušit velmi malé cévy. Pokud se však počká, až se tvorba těchto cév obnoví, použití mechanického podnětu vyvolá remodelaci a dojde k vytvoření robustnějších cév.

(aši)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111024113058.htm

Datum publikace: 11.3.2013


Čtěte dále