Hojení ran a věčné mládí: souvislost čistě nenáhodná

Hojení ran a věčné mládí: souvislost čistě nenáhodná

Proč se mladým lidem hojí rány rychleji než starším? S odpovědí na tuto otázku přišly dva výzkumné týmy, které poodhalily genetický podklad hojení a regenerace. Jejich objevy pomohou nejen při vývoji léků pro rychlejší hojení, ale i k osvětlení celého procesu stárnutí a snad i objevení genetického klíče k „fontáně mládí“.

Geny mládí

Dva vědecké týmy objevily nezávisle na sobě dva různé geny zodpovědné za rychlejší hojení ran. Výzkumy probíhaly na laboratorních myších, ale oba tyto geny jsou přítomné i v lidské DNA. Jejich aktivita klesá se stářím, naopak nejvyšší je ve fetálním stadiu, tedy v období rychlých změn, vývoje a růstu. V této době jsou regenerační mechanismy nejdůležitější. Čím je člověk starší a „zralejší“, tím méně jsou využívány a jejich aktivita klesá. Proto je hojení u mladých lidí rychlejší.

Důkaz v srsti

Důkaz pro význam těchto genů přinesl pokus s oholením myší srsti. Těm, kterým byly specifické geny aktivovány, dorostla oholená srst rychleji než ostatním. Jak je to možné? Aktivací genu se zvýšila produkce bílkovin, díky kterým buňky rychleji opravily samy sebe a tím přispěly k rychlejšímu zahojení rány.

Souboj se stárnutím

Ztráta schopnosti regenerace je jedna z hlavních známek stárnutí. Objevení genů přímo zodpovědných za opravné mechanismy u mladých přináší do tohoto problému nové světlo. Ukazuje se, že lze působit na metabolismus buněk a regeneraci uměle vyvolat. To je významné nejen pro hojení ran, ale i pro odvěkou snahu člověka zvítězit nad stárnutím. 

(jez)

Zdroj:

http://www.independent.co.uk/news/science/fountain-of-youth-scientists-discover-why-wounds-heal-quicker-for-young-people-8927387.html

 

 

Datum publikace: 27.4.2014


Čtěte dále