High-tech sprej léčí špatně se hojící rány i bércové vředy

High-tech sprej léčí špatně se hojící rány i bércové vředy

Je to zatím jen experimentální novinka ukrytá v malé lahvičce. Pomoci však může lidem s chronickými a špatně se hojícími ranami, jako jsou například bércové vředy. Podle vědců tento nový typ léčby významně usnadní a urychlí proces uzdravování, o který se přirozeně snaží lidský organismus.

Rychlejší a úspěšnější

A čím je tato inovativní léčba ve spreji tak převratná?

  • Obsahuje především kožní buňky rozptýlené v tekutině plné podpůrných a výživných bílkovin.
  • Účinek této hojivé směsi byl nedávno otestován na skupině dobrovolníků, z nichž všichni trpěli právě bércovými vředy.
  • U těch pacientů, kteří byli léčeni pomocí nového spreje, se tyto rány podle odborníků hojily lépe a rychleji než u kontrolní skupiny nemocných, kteří tuto léčbu nedostávali.
  • Studie trvala 12 týdnů, přičemž u lidí léčených sprejem došlo k uzavření vředu v průměru o 21 dní rychleji než u pacientů z kontrolní skupiny.

Zatím pomáhají hlavně obvazy

Bércové vředy jsou povrchové, ale chronické a špatně se hojící rány, které vznikají kvůli městnání krve v povrchových žilách dolních končetin. Nejčastěji se nacházejí na vnitřní straně lýtek. V současné době se bércové vředy většinou léčí pomocí kompresních obvazů. U vážnějších případů může být pak použita léčba pomocí kožních štěpů (kůže z jiné části těla se použije k překrytí otevřené rány vředu), to však vyžaduje operaci a pro pacienta představuje větší riziko.

Nová léčba nejen na vředy

Hojivý kožní sprej, který vyniká jednoduchým použitím, by v budoucnu mohl léčbu bércových vředů učinit nejen rychlejší, ale také snazší. Podle odborníků by našel uplatnění také jinde než jen u lidí s bércovými vředy. Pokud se osvědčí v dalších klinických studiích, bude se moci využívat všude, kde je potřeba obnovit část zničené nebo poškozené kůže, například u větších popálenin.

(vek)

Zdroj:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20120802/spray-on-skin-promote-wound-healing

Datum publikace: 18.11.2013


Čtěte dále