Dýňové dekorace: 6 tipů, jak se při vyřezávání vyhnout zranění

Dýňové dekorace: 6 tipů, jak se při vyřezávání vyhnout zranění

Pracovat s dýní nebývá tak snadné, jak si mnozí myslí. Představujete si hedvábnou oranžovou dužinu, jak se ochotně poddává vašemu umění? Jenže vnitřek dýně je poměrně tvrdý a pevný. Dlabání a krájení často vyžaduje značnou sílu, a nůž navíc v dužině občas i uvázne. Po kluzké slupce může zase sklouznout – a první v cestě bývá obvykle ruka.

Snižte riziko na minimum

Takže jak tvořit bezpečně? 

  1. Pracujte na suchém a dobře osvětleném místě. Vlhká kuchyňská linka nebo stůl plný nepořádku zvyšují riziko, že vám dýně při krájení uklouzne a poraníte se.
  2. Používejte suchý, čistý a ostrý nůž. Tupý nebo poškozený krájí hůře, potřebujete použít větší sílu a vyřezávání se vám snáze vymkne z rukou.
  3. Nepřidržujte dýni na dolní straně ani poblíž řezu. Může se stát, že dužina při krájení nebo vytahování nože povolí a ostří vám zajede rovnou do ruky.
  4. Popřemýšlejte o pořízení speciální sady nástrojů. Obsahuje vhodně tvarované pilkovité nože, kterými se tak snadno nezraníte.
  5. Řežte vždy od sebe! Tahem směrem k sobě ohrožujete nejen své ruce.

Dětem vymyslete bezpečnou alternativu. Pokud chtějí do pokoje svítící oranžové „strašidýlko“, je pro ně nejlepší elektrická dýně s LED žárovkou. Na opravdovou dýni si pak mohou ozdobnými fixy namalovat obličej, a to i bez vašeho dohledu.

Ani malou ránu nepodceňujte

Pokud dojde při manipulaci s nožem ke zranění, zvažte rychle rozsah škod. Máte-li dojem, že to není vážné a ošetření zvládnete sami, vymyjte ránu mýdlem a vodou. Poté místo stlačte přes čistý kapesník nebo utěrku. Jestliže se krvácení po 15 minutách tlaku nezastaví, byl váš odhad závažnosti situace mylný a je čas vyrazit k lékaři. K odbornému ošetření se dostavte také tehdy, pokud například:

  • vnímáte necitlivost nebo mravenčení prstů,
  • rána je hluboká nebo jde o ztrátové poranění (kus tkáně visí na stopce),
  • od posledního přeočkování proti tetanu uplynulo více než 10 let.

(pez)

Zdroj: 

https://arorahandsurgery.com

Datum publikace: 16.10.2016


Čtěte dále