Dovolená bez úrazů: 4 věci, na které je dobré myslet

Dovolená bez úrazů: 4 věci, na které je dobré myslet

Letní prázdniny jsou dobou lenošení, ale i rekreačního sportování. To s sebou bohužel přináší riziko vzniku úrazů. Zejména u sportů, jako je plavání, volejbal, jízda na kole nebo třeba vysokohorská turistika poranění, často končí hospitalizací. Jak na to, aby dovolená neskončila fiaskem?

1. Používejte kvalitní ochranné pomůcky

Nejenom při jízdě na kole a kolečkových bruslích noste dobře padnoucí helmu. Jen tak se vyhnete nebezpečným následkům úrazů. Zmírní-li pak helma nepříjemný náraz, neváhejte a vyměňte ji co nejrychleji za novou. Je totiž určena pouze k jednorázovému použití. Zainvestujte též do chráničů končetin. Díky nim si z dovolené nepřivezete nepříjemné odřeniny, jizvy a silniční lišej. U adrenalinových sportů navíc noste chránič páteře.

2. Nepřeceňujte své síly

Rozhodli jste se letos poprvé vyzkoušet horolezectví, vodní lyže nebo skateboarding? Výborný plán. Využijte však nejdříve služeb profesionálů a naučte se od nich základy (samozřejmě s použitím doporučených bezpečnostních pomůcek). Nikdy nepřeceňujte své síly a fyzickou kondici. Při prvních náznacích únavy si vždy poctivě odpočiňte.

3. Buďte opatrní stejně na sebe jako na děti

Nenechte své potomky hrát si v blízkosti vody nebo přímo v ní bez přítomnosti dospělé osoby. Stejně tak jízdě dítěte na kole po nerovném terénu věnujte dostatečnou pozornost. Vyhledávejte spíše oblasti s menší koncentrací lidí, zmenšíte rizika vzniku zranění vinou nezodpovědnosti jiných rekreantů.

4. Ve vodě buďte obezřetní

Při provozování vodních sportů vždy používejte záchrannou vestu. Koupete-li se v neznámém terénu, před prvním skokem do vody důkladně prozkoumejte, jaká je zde hloubka.

Při blížící se bouřce opusťte vodu nejpozději při prvním hřmění či blescích.

Budete letos poprvé sjíždět řeku? Nezapomeňte nastudovat všechna nebezpečí, která daný tok přináší.

Štěstí přeje připraveným. Dodržíte-li základní bezpečnostní pravidla, pravděpodobně se vážným úrazům vyhnete. Klidná dovolená bez návštěvy lékaře či nemocnice za to určitě stojí.

(msd)

Zdroj:

http://www.brainline.org/content/2009/06/summer-sports-injury-prevention-tips.html

Datum publikace: 12.8.2013


Čtěte dále