Domorodá medicína z Jižní Ameriky léčí rány i v Evropě

Domorodá medicína z Jižní Ameriky léčí rány i v Evropě

To, co už kdysi dávno věděli moudří tradiční léčitelé z Jižní Ameriky, začíná dnes odhalovat také západní medicína. Látka zvaná papain může hrát velmi důležitou roli v rozkladu toxinů, má silné antiseptické a antioxidační účinky a může být i dobrým trávicím a protizánětlivým pomocníkem.

Síla štěpení

Papain je velmi výkonný zažívací enzym, běžně se vyskytující v plodech papáji – z těch se také extrahuje. Je tak silný, že je schopen štěpit i jinak velmi odolná proteinová vlákna. Rozkládá proteiny na menší části, tedy na peptidy, či dokonce na nejmenší aminokyseliny, a to v širokém rozmezí pH. Z tohoto důvodu byl běžně v Jižní Americe používán jako podpora trávení při pojídání masa.

Pomocník pro zdraví organismu

Pro své rozmanité vlastnosti může papain opravdu široce působit v lidském organismu, kterému pomáhá bojovat s pestrými zdravotními problémy.

Podpora trávení

  • Díky svým schopnostem snadného štěpení proteinů se papain používá jako enzymatická podpora – ať už jako dopomoc enzymů žaludečních, pankreatických, či střevních.

Kůže a hojení ran

  • Jeho antiseptických a protizánětlivých vlastností využívaly už tradiční kultury na Havaji a Tahiti. Jejich zástupci vyráběli obklady z plodů papáji, které používali k hojení ran, popálenin, vyrážky či hmyzího bodnutí.
  • Papain má velký potenciál pro lokální léčbu popálenin, podrážděné kůže či ran a využívá se i při hojení vředů a proleženin. Jeho přesná efektivita se však stále ještě prozkoumává. 

Imunitní systém

  • Papain může být též dobrým pomocníkem v boji s rakovinou. Tento proteolytický enzym pomáhá modulovat reakci bílých krvinek v imunitní odpovědi. Některé studie ukazují, že by dokonce mohl mít přímo protinádorové účinky.

Protizánětlivá odolnost

  • Výzkumy potvrzují, že papain je velmi odolný vůči zánětu, a může tak pomoci ovlivnit zánětlivé procesy kloubů a prostaty.
  • Jedna studie prokázala, že tato efektivní látka pomáhá také snížit otok doprovázející zánět prostaty.

Antioxidant

  • Papain obsahuje i složky, které mohou pomáhat chránit tělo před buněčným poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Tento enzym by se také mohl stát přírodní náhradou chemických látek přidávaných do jogurtů, které zvyšují přežívání probiotických bakterií.

(boba)

Zdroj:

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/papain/

Datum publikace: 7.4.2013


Čtěte dále