Čtyři základní rady před vstupem na sjezdovku

Čtyři základní rady před vstupem na sjezdovku

1. Nepřepalte začátek 

Obzvláště jedete-li na lyže nebo snowboard v sezóně poprvé, je dobré vybrat si alespoň zpočátku méně náročnou sjezdovku. I svaly totiž potřebují rozcvičku, aby si na jiný typ pohybu zvykly a na těžším terénu vás patřičně poslouchaly. Rozumným rozjezdem se tak vyhnete zbytečným úrazům. 

2. Používejte helmu

To, zda si na horské svahy vezmete helmu, nebo ne, je stále pouze vaše volba. V České republice neexistuje zákon, který by použití této ochranné pomůcky přikazoval. Přesto určitě stojí za to, si ji pořídit, protože její užití podstatně snižuje riziko vážných poranění hlavy a krku.

3. Nezapomeňte na opalovací krém a brýle 

Riziko rozvoje rakoviny kůže se ani v zimě nesnižuje. Naopak se k němu ještě přidává nebezpečí v podobě tzv. sněžné slepoty (postižení rohovky způsobené UV zářením). S rostoucí nadmořskou výškou totiž UV paprsků přibývá a sníh je ještě z velké části odráží. Na horách jste tedy vystaveni jejich velkému množství, proto si s sebou nezapomeňte přibalit i ochranný krém a kvalitní brýle se 100% ochranou proti UV.

4. Zůstaňte střízliví 

Alkohol snižuje odolnost vůči chladu a otupuje úsudek, koordinaci a váš reakční čas. V takovém stavu se pak na sjezdovce stáváte nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Buďte proto ohleduplní a pod vlivem alkoholu na lyže nevyrážejte!

(ivh)

Zdroj: GOV.UK. Make sure your winter sports holiday doesn't go downhill. Dostupné z: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/482261/FCO_Winter_Sports_Checklist_Infographic.pdf

Datum publikace: 1.3.2016


Čtěte dále