Čtyři tipy, jak se vyhnout prasklinám konečníku

Čtyři tipy, jak se vyhnout prasklinám konečníku

Trhliny v jemné řitní sliznici jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Obvykle způsobují krvácení a silnou bolest, která se zvyšuje při vyprazdňování. Nabízíme několik rad, jak těmto prasklinám předcházet.

1. Jezte více vlákniny

Trpíte-li zácpou, průchod objemné, tuhé a suché stolice může zapříčinit praskliny konečníku. Zvýšení příjmu vlákniny – zejména ve formě ovoce a zeleniny – pomáhá zácpě předcházet. Denně bychom měli zkonzumovat přibližně 25–30 g vlákniny. Mezi potraviny, které jsou na ni bohaté, patří:

  • pšeničné otruby,
  • ovesné otruby,
  • celá zrna – hnědá rýže, ovesné vločky, popcorn, celozrnné těstoviny, obiloviny a chleba,
  • hrách a fazole,
  • semena a ořechy,
  • citrusové plody,
  • švestky (i sušené).

Pokud se vám nedaří zařadit dostatek vlákniny do stravy, můžete využít potravinové doplňky. Ať už se rozhodnete pro zvýšení podílu vlákniny jakkoliv, jděte na to postupně. Pokračujte do té doby, dokud nepocítíte zvýšení pohybů střev a nebudete mít měkčí stolici.

2. Hodně pijte 

Je velice důležité spolu se zvýšeným příjmem vlákniny přidat i na příjmu tekutin. Předejdete tak zbytečnému nadýmání. Tekutiny navíc přispívají ke změkčení stolice a brání vzniku zácpy. Ne všechny nápoje jsou však vhodnou volbou. Alkohol odvodňuje, stejně tak pití, které obsahuje kofein (i když ten může pomoci s vyprazdňováním). 

3. Cvičte

Jednou z nejčastějších příčin zácpy je nedostatek pohybu. Cvičte alespoň 30 minut v kuse. Tréninky si rozložte do více dní. Během týdne byste této aktivitě měli věnovat alespoň 150 minut.

4. Neodkládejte návštěvu toalety

Pokud vám tělo říká, že je čas navštívit toaletu, neotálejte příliš dlouho. Oddalování této potřeby způsobí postupné zeslabení signálu, který organismus při potřebě vysílá. Čím déle odchod na toaletu odkládáte, tím je stolice později objemnější, tužší a sušší. To ztěžuje její průchod.

Jestliže trpíte chorobou, která zvyšuje riziko vzniku trhlin konečníku (např. Crohnova choroba), je důležité pečlivě dodržovat léčbu. Nepomohou-li vám výše uvedené rady se zvládnutím zácpy nebo máte-li podezření, že se u vás vyskytly praskliny konečníku, vyhledejte pomoc lékaře.

(dos)

Zdroj:
http://www.webmd.com/digestive-disorders/anal-fissures-prevention#1

Datum publikace: 9.10.2017


Čtěte dále