Císařský řez – věnujte dostatečnou pozornost péči o ránu!

Císařský řez – věnujte dostatečnou pozornost péči o ránu!

Porod císařským řezem je pro některé ženy obávanou nutnou alternativou, pro jiné vlastní volbou. Ačkoli má maminka po porodu plno starostí s péčí o novorozence, rozhodně by neměla zapomínat ani na sebe. Co tedy udělat pro to, aby se operační rána dobře hojila?

Prevence infekce začíná již před porodem

Po přijetí do nemocnice je rodičce vyholena oblast klína a podávají se antibiotika. Před vlastním císařským řezem nanesou porodníci na pokožku dezinfekci a celý zákrok probíhá na porodním operačním sále za sterilních podmínek. Po operaci je rána 24 hodin překryta sterilním obvazem, který minimalizuje riziko infekce. Poté může být nějakou dobu ještě chráněna náplastí, kterou je ale dobré odstranit hned, jak je to možné. Stehy se vyndávají přibližně týden po císařském řezu.

Jak urychlit hojení

  • Nejvhodnějším způsobem, jak zlepšit stav jizvy, je vystavit kůži vzduchu – vlhkost a teplo nejsou pro hojení příznivé.
  • Oblast řezu by měla vždy zůstat suchá a čistá. Vhodné je pravidelné sprchování několikrát denně, po kterém by mělo následovat pečlivé osušení.
  • Na ránu není dobré nanášet žádné krémy ani masti.
  • Hojení napomáhají i přiměřený pohyb a pomalá chůze – rodička může vstát obvykle asi 12 hodin po porodu. Samozřejmě je potřeba se šetřit a nenamáhat břišní stěnu. O tom, jaký pohyb je pro vás vhodný a čeho byste se měla vyvarovat, vás bude informovat váš lékař.
  • Pokud vše probíhá v pořádku, měla by se jizva zhojit do šesti týdnů po císařském řezu.

Varovné signály  

Zpozornět by ale novopečená maminka měla vždy, pokud:

  • má horečku nad 38 °C,
  • jizva svědí, pálí, je zarudlá, objevil se hnisavý výtok,
  • rána se rozestupuje,
  • dojde ke zhoršení bolesti nebo se bolest náhle objeví,
  • vyskytne se výtok z pochvy nebo zesílí krvácení (očistky).

V těchto případech je potřeba vyhledat co nejdříve gynekologa – může jít o infekci rány, která hojení následně komplikuje.

Možná alternativa  

Pokud se vyskytly problémy se stavem rány po císařském řezu, je vhodnou alternativou tzv. vlhké hojení. Nanesený gel vytvoří elastickou vrstvu, která místo chrání před okolním prostředím a vytvoří pH vhodné pro hojení. Látky se navíc z gelu nevstřebávají do krve, a tak se jeho užití nemusí obávat ani kojící ženy.

(hak)

Zdroj:

http://www.mayoclinic.com/health/c-section-recovery/MY01978 

http://www.babycenter.com/0_recovering-from-a-cesarean-delivery_221.bc?page=4

Datum publikace: 19.1.2014


Čtěte dále