Cigarety kůži nesvědčí

Cigarety kůži nesvědčí

Nestojíte o vrásky? Uvažujete o plastice? Pak velmi rychle skoncujte s kouřením. Tenhle zlozvyk se totiž podílí nejen na onemocnění dýchacího systému, srdce a cév. Může stát i za mnoha faktory, které ohrožují vaši pokožku.

Kuřáci se hojí hůř

Jedna ze studií se zabývala úspěšností přihojení kožních laloků u kuřáků a nekuřáků. Jde o zákrok užívaný v plastické chirurgii, při kterém se zdravá kůže pacienta přenese na postižené místo (například u hlubokých vředů). Ukázalo se následující: u pacientů kouřících jednu krabičku cigaret denně došlo dvakrát častěji k odumření přenášené tkáně v porovnání s lidmi bez tabákové závislosti. U náruživějších milovníků dýmu, kteří přes den stihli vykouřit krabičky dvě, přenesená kůže odumírala dokonce šestkrát častěji.

Proč?

Některé kliniky proto z výše uvedených důvodů standardně doporučují svým pacientům minimálně týden před a týden po plánované operaci nekouřit. A co vlastně za zmíněnými komplikacemi při hojení kůže stojí?

  • Stažení cév účinkem nikotinu, což vede k nedostatku kyslíku v tkáni.
  • Markantnější seskupování krevních destiček.
  • Omezené ukládání kolagenu.
  • Snížené množství tzv. prostacyklinů, látek hrajících při hojení ran důležitou roli.

Vrásky = silná motivace

Je překvapující, že pro některé kuřáky je časnější riziko vzniku vrásek vlivem kouření tou rozhodující motivací pro poslední cigaretu – i když se na vrásčitou kůži neumírá. Že pokožka kuřáků stárne rychleji, je již dlouho známou skutečností. Důvody?

  • Hlavně nedostatečné okysličení kůže.
  • Snížená tvorba kolagenu.
  • Podpora tvorby kyslíkových radikálů účinkem látek obsažených v cigaretovém kouři.

A může být hůř

Vrásky a špatné hojení ran však není to jediné, čím cigarety kůži škodí. Odborníci našli rovněž souvislost mezi kouřením a některými kožními chorobami, jako je lupénka, kožní melanom či jiné typy nádorů pokožky. Užívání tabáku přitom představuje buď rizikový faktor vlastního onemocnění, nebo zhoršuje jeho průběh a prognózu.

 

(veri)

 

Zdroj:

http://emedicine.medscape.com/article/1075039-overview#aw2aab6b3

Datum publikace: 7.4.2013


Čtěte dále