Chytrý sluneční náramek odvrátí poškození kůže

Chytrý sluneční náramek odvrátí poškození kůže

Přemíra slunečních paprsků může kůži ublížit. Jenže jak odhadnout, kdy už jich máme opravdu dost, ještě před tím, než dojde ke spálení? Může pomoci speciální inkoust.

Poškození kůže lze předejít

Většina lidí nerozpozná, že byli ultrafialovým zářením předávkováni. Účinky slunečního záření, které kůži poškozuje, totiž není možné identifikovat ihned. A tak se stane, že odcházíte z pláže a myslíte si, že vaše kůže je v pořádku. Ovšem až příštích 48 hodin vás může přesvědčit o opaku. Pokud je po této době vaše kůže zarudlá, bolavá, nebo se na ní dokonce vyskytnou puchýře, je už pozdě. Vaše pokožka je silně poškozená ultrafialovým zářením a to může vést ke katastrofálním následkům.

I oči sluníčkem trpí!

Krátkodobá expozice slunečním paprskům může vést ke spálení a zánětu oční spojivky. Nezapomínejte, že ultrafialové záření proniká i do očí a poškozuje je stejně jako kůži. Dlouhodobé a opakované vystavení UV záření pak může vést k šedému zákalu oka, stárnutí pokožky, ale hlavně k rakovině kůže. Jenom například v Anglii je každoročně diagnostikováno 9 000 maligních nádorů kůže, z nichž 2 000 končí smrtelně. Nestálo by za to zasáhnout, abychom my sami nebyli dalším případem ze statistiky?

Inteligentní inkoust v náramku je nápovědou

Vědci z Anglie vyvinuli chytrý „inkoust“. Ten změní barvu tehdy, pokud při vystavení slunci hrozí riziko spálení a poškození kůže. Tento ochránce naší kůže je k dispozici ve formě náramku nebo nálepky, která může být přilepena na oblečení. Jeho výhoda je v tom, že může být přesně uzpůsoben tomu typu pleti, který máte.

Samozřejmostí je, že i při jeho používání aplikujete ochranný krém s UV faktorem. Ten však sám o sobě není všemocný, neboť nám neoznámí přesnou dobu, po kterou je bezpečné na slunci zůstat. Chytrý inkoust v náramku je schopný změnit barvu tehdy, pokud absorbuje sluneční záření. Čím více záření, tím větší změna barvy. Tato pomůcka by neměla být příliš náročná na vaši peněženku, takže zbývá jediné: ochota náramek nosit. Pokud vás tato pomůcka oslovila, hledejte ji pod názvem „UV indikátor ve formě náramku“ nebo při nákupu v zahraničním e-shopu „Bracelet with UV Indicator“.

Zdroj:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/146001.php

(skl)

www.hojeni-ran.cz

Datum publikace: 16.6.2014


Čtěte dále