Biopsie kůže vyžaduje dobrou následnou péči

Biopsie kůže vyžaduje dobrou následnou péči

Kožní biopsie je postup, při kterém se odebírá vzorek z kožní tkáně, aby se prozkoumal pod mikroskopem. Nejčastěji se provádí při podezření na rakovinu, ale také v případě nejasných stavů, jako je lupénka nebo bakteriální či plísňové onemocnění kůže.

Bez bolesti 

Místo, na kterém se biopsie provádí, se vyčistí a lékař si ho může označit chirurgickou značkou nebo perem. Pacient pak dostane lokální anestetikum kvůli znecitlivění pokožky. Po aplikaci by tak neměl cítit žádnou bolest ani nepohodlí. A co následuje dál?

  • Lékař obvykle používá ostrý nástroj nebo skalpel pro řezání tkáně.
  • Hloubka řezu se liší v závislosti na typu biopsie a části těla.
  • V případě vyříznutí se řeže do horní vrstvy tuku pod kůží, takže je zapotřebí ránu zašít několika stehy. Pak se na místo umístí obvaz nebo náplast, aby se zabránilo krvácení a také kvůli ochraně. 

Ve znamení jizev 

Biopsie může trochu bolet a rána po ní lehce krvácet, a to několik dnů. Stehy budete mít 3–14 dnů podle toho, kde se biopsie prováděla. Adhezivní obvaz by měl zůstat na místě, dokud se rána nezahojí, což bývá kolem 7–14 dnů. Po každé biopsii bohužel zůstanou malé pozůstatky.

  • Vyšší riziko větších jizev hrozí v případě, že se biopsie provádí na krku nebo horní části trupu (záda či hrudník). 
  • Místo sešití bude zpočátku růžové, ale postupně bude bělat.
  • Snažte se neprovádět činnosti, které by ránu „natahovaly“ a způsobily by vytvoření větších jizev.
  • Hojení může trvat několik týdnů, některé rány, například na nohou nebo chodidlech, mají tendenci hojit se pomaleji.
  • Většina jizev ale není po čase ani vidět.

Péče o pokožku je nutná

Před dotykem místa, na kterém se prováděla biopsie, si vždy umyjte ruce mýdlem a vodou. Očistěte vodou i samotné místo. Poté usušte suchým ručníkem a znovu zakryjte obinadlem, které je prodyšné. Takto pečujte o pokožku do té doby, než vám odstraní stehy. V případě, že by rána nadměrně krvácela, obraťte se na lékaře. Totéž udělejte, pokud cítíte bolest, zvýšenou citlivost či zarudnutí.

(aši)

Zdroj: http://www.mayoclinic.com/health/skin-biopsy/MY00169/DSECTION=what-you-can-expect

 

Datum publikace: 26.5.2014


Čtěte dále