Bílkovina, základ správného hojení ran

Bílkovina, základ správného hojení ran

Pokud bojujete s nějakým poraněním, ať již náhodným, či například po operačním zákroku, hraje při uzdravování důležitou roli výživa. Jedna ze složek stravy je pak prakticky nezastupitelná. Řeč je o bílkovinách.

Bílkoviny plní v lidském těle obrovské množství funkcí. Jsou to např. enzymy figurující v chemických reakcích, přenašeče jiných látek, protilátky v imunitním systému a podobně. Proteiny plní ale také roli stavebních kamenů organismu. Hojení ran je nesmírně komplexní proces, který zahrnuje obrovské množství reakcí a procesů vyžadujících dostatečné množství bílkovin. 

Důležitý stavební kámen

Zdravým dospělým se doporučuje přijímat 0,8 g bílkovin/1 kg tělesné hmotnosti za den. U starších lidí se toto množství zvyšuje na 1 g/kg váhy. Jsou ale situace, kdy je příjem potřeba ještě navýšit. Dostatek bílkovin je zásadní konkrétně pro správné hojení ran. 

  • Přibližně se udává, že jedinci po operaci by měli denně sníst v potravě mezi 1 a 1,5 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti. To se dále liší podle rozsahu zákroku.
  • Lidé s proleženinami by měli konzumovat přibližně stejné množství bílkovin, jako osoby po operaci. Pokud jsou ale jejich rány hluboké nebo jsou na více místech těla, doporučuje se již příjem bílkovin 1,5–2 g/ kg tělesné hmotnosti.
  • Organismus osob s rozsáhlými popáleninami pak potřebuje denně 1,5–3 g/kg hmotnosti, aby byly kryty masivní ztráty bílkovin především močí a sekretem z popálené plochy.

Co určuje množství

Výše uvedené údaje jsou ale spíše orientační a pro určení potřebného množství bílkovin je zapotřebí vzít v úvahu i další faktory:

  • stav bílkovin v organismu,
  • možné poškození ledvin,
  • další onemocnění.

Přesněji pomůže po zvážení zdravotního stavu a provedení některých vyšetření určit potřebný denní příjem bílkovin lékař. Potřebuje vás k tomu prohlédnout, znát tělesnou hmotnost a pokud možno i to, jak se váha měnila (např. rychlé a nevysvětlitelné ztráty). Důležitý je též váš jídelníček. Někdy je nutné odebrat krev kvůli určení stavu metabolismu nebo přítomnosti zánětu. Odborník zhodnotí i stav případných proleženin či jiných ran.

(ivh)

Zdroj:
COLLINS, Nancy. How dietary protein intake promotes wound healing. Dostupné z: http://woundcareadvisor.com

Datum publikace: 29.2.2016


Čtěte dále