Amputace při diabetu? Lze jí zabránit

Amputace při diabetu? Lze jí zabránit

Komplikace cukrovky zahrnují mimo jiné nervové poškození a špatné prokrvení tkání. Zejména dolní končetiny jsou pak náchylné ke kožním vředům. Ty mohou vést od špatného hojení až k amputaci. S našimi tipy to tak ale dopadnout nemusí!

Správná péče = předcházení problémů

Nehojící se vřed na noze představuje velké poškození tkáně a případně i kosti. V konečném důsledku může skončit až obávanou amputací. Ovšem i přes nepříjemné onemocnění zvané cukrovka můžete své nohy udržet zdravé a neblahým koncům se obloukem vyhnout. Do prevence patří zdravá výživa, pravidelné cvičení, správná obuv a sledování hladiny krevního cukru. To však nestačí. Zde je několik dalších rad a doporučení:

  • Pravidelně nohy kontrolujte, nejlépe vždy večer. Zaměřte se zejména na výskyt puchýřů, prasklin a odřenin. Pro usnadnění vizuální kontroly můžete použít zrcátko.
  • Nohy myjte každý den, stačí teplá voda bez mýdla. Důležité je jemné vysušení ručníkem, obzvláště mezi prsty. Použití krému bez chemických přísad udrží pokožku nohou vláčnou a více odolnou proti poškození.
  • Neodstraňujte kuří oka ani bradavice sami, a už vůbec ne pilníky, nůžkami apod. Lékař podiatr si s těmito problémy poradí nejlépe.
  • Nechoďte bosi, a to dokonce ani kolem svého domu či uvnitř. Nikdy nevíte, co se na podlaze bude nacházet a o co se můžete zranit.
  • Noste čisté, suché ponožky – nejlepší materiály k sání potu jsou bavlna a bambusové vlákno. Ponožky by měly mít gumičky, které neškrtí.
  • Kupte si boty, které vám perfektně sednou. Neměly by být moc těsné a měly by poskytovat měkkou podporu pro paty. Vysoké podpatky nebo úzký tvar boty nejsou pro vás.
  • Jakékoliv poranění na nohách neberte na lehkou váhu. Pokud máte odřeninku či puchýř, který se nechce hojit, je třeba navštívit lékaře.

S výše uvedenými a dodržovanými opatřeními pro vás může být slovo amputace neznámým pojmem. Jen je třeba vědět, že s cukrovkou se o své nohy musíte starat více než ostatní.

(skl)

Zdroj:

http://www.mayoclinic.com/health/amputation-and-diabetes/DA00140

Datum publikace: 11.3.2013


Čtěte dále