Alkohol nezahřívá, ale teplo naopak bere!

Alkohol nezahřívá, ale teplo naopak bere!

Klamný dojem

V lidském těle vede teplo krev. Organismus se v zimě jeho ztrátám přirozeně brání tím, že omezuje průtok krve kožními kapilárami. Tak se totiž teplo udrží uvnitř těla. Pijete-li alkohol, systémy zodpovědné za udržení teploty se „zblázní“ a začne docházet k rozšiřování cév v kůži. Ta se sice ohřeje a vy máte úžasný pocit tepla, ale okolní chladné počasí zároveň povrch těla ochlazuje. V důsledku toho může někdy i poměrně rychle dojít k podchlazení. Alkohol ale kromě rozšiřování cév v kůži též uvolňuje zábrany a otupuje úsudek. Lidé pak často přeceňují síly a nedomýšlejí všechny důsledky svého jednání. Proto například hrdinství typu „já to ty dva kilometry dojdu“ může skončit přinejmenším podchlazením, ne-li umrznutím.

Buďte připraveni! 

Chcete-li si během chladných dní vyrazit za noční zábavou a vyhnout se výše uvedeným rizikům, můžete pro to udělat několik věcí:

  • Pijte pouze v přiměřeném množství. Nebezpečí podchlazení s množstvím zkonzumovaného alkoholu samozřejmě vzrůstá.
  • Předem si zjistěte, jakým způsobem a kdy se dostanete domů. Můžete se tak vyhnout zdlouhavému postávání na zastávkách nebo čekání na odvoz.
  • Neoddělujte se od svých přátel.
  • Vezměte si teplé oblečení. 

(ivh)

Zdroje:

DRINKAWARE. Alcohol and cold weather. Dostupné z: https://www.drinkaware.co.uk/check-the-facts/effects-on-your-safety/drinking-alcohol-in-cold-weather

BROUHARD, Rod. Will drinking alcohol warm me up?. Dostupné z: http://firstaid.about.com/od/heatcoldexposur1/f/07_alcohol_warm.htm

Datum publikace: 9.3.2016


Čtěte dále