Aby běžky „nebolely“

Aby běžky „nebolely“

Věděli jste, že první běžci na lyžích usilovali o medaile již v roce 1924 na zimní olympiádě v Chamonix? Kdysi jediný způsob dopravy v zasněžených severských zemích se brzy stal velmi oblíbeným sportem. I běžky ale mohou být zrádné.

Pro nováčky bývají běžky spíše jednodušší a relaxační zimní aktivitou. Pokud se ale rozhodnete věnovat se tomuto sportu naplno, poraďte se raději nejdříve se zkušeným lyžařem. Běžkování je totiž velice náročný sport, při kterém se zapojují všechny svalové skupiny těla. Pokud hned na začátku podlehnete některým zlozvykům, můžete si způsobit nepříjemná zranění.

Nejčastěji bolí svaly

Začínající i pokročilí běžkaři mívají většinou tyto problémy:

  • Podvrtnutý kotník. Zhusta jsou na vině pády nebo nerovnosti povrchu. Boty na běžky, na rozdíl od lyžáků, kotník příliš nezpevňují, takže pro jeho stabilizaci je nutné použít vlastní svaly. Ty pak mohou být namožené a bolestivé. V horším případě dojde k výronu kotníku.
  • Bolest třísel a hýžďových svalů. Při podklouzávání lyží je pro udržení rovnováhy často nutné zapojit svaly třísel a hýždí. Pokud máte špatně namazáno, můžete mít druhý den s třísly velké problémy.
  • Zranění horních končetin. Jedná se o úrazy vzniklé pádem či nadměrnou zátěží. Jelikož při každém pádu dáváme instinktivně ruce před sebe, jde nejčastěji o zlomené palce a vykloubená ramena.
  • Nadměrná zátěž. Protože jsou běžky sport na dlouhou vzdálenost, velice často se objevují zranění z přetížení svalů a únavy. Běžné jsou bolesti kolen, ramenních svalů a šíje. Většinou jde o následek nedostatečné sportovní formy spojené s příliš dlouhou a intenzivní zátěží.

Myslete dopředu 

Neměli bychom zapomínat ani na nebezpečí dehydratace, omrzlin a na značnou zátěž plic i srdce. Vždy se ujistěte, že s sebou máte dostatek tekutin, jste vybaveni na změnu počasí a nedáváte si příliš ambiciózní cíle po delším období nicnedělání. Největší nebezpečí hrozí běžkařům, kteří vyrazí na dlouhou trať sami a bez dostatečného vybavení.

Vždy připraveni! 

Jako před každým jiným sportovním výkonem je i před běžkováním nutné se protáhnout. Nezapomeňte na žádný sval, na lyžích je využijete všechny. Dobré je také trénovat stabilitu a rovnováhu i mimo stopu. K tomu vám může pomoci pravidelné cvičení jógy či posilování hlubokých svalů.

(jez)

Zdroj: www.atipt.com

Datum publikace: 11.3.2015


Čtěte dále