5 tipů pro zdravé uši bez infekce

5 tipů pro zdravé uši bez infekce

Máte-li propíchnuté uši ozdobené náušnicemi či piercingem, pak možná víte, že ušní lalůčky jsou náchylné k infekci. Jak často bolestivým komplikacím předcházet i jak je léčit, to napoví následující řádky.

Se zlatem neprohloupíte

Infekce v rance vzniklé po propíchnutí uší o sobě může dát vědět prakticky kdykoliv. Nejvíce však hrozí prvních několik dnů po piercingu. Jako každá rána stižená infekcí ani tato se neobejde bez bolesti a zarudnutí. Zánět se navíc může šířit dál. Co tedy dělat a jak?

  • Kov. Začněte nosit náušnice z materiálu, který bude nejméně iritovat ušní lalůček. Například zlato je známé tím, že infekce vyvolává nejméně. Naopak levné kovy mohou způsobit mnoho problémů. Je také možné, že některý z kovů bude způsobovat alergickou reakci. Nejčastěji jde o nikl, který je obsažen v různé bižuterii. Náušnice, které ho obsahují, váš ušní lalůček jednoduše „nepřijme“.
  • Čištění. Před prvním nasazením náušnice vydezinfikujte, nejlépe alkoholovým roztokem. Vybírejte takové, které jdou čistit snadno.
  • Hygiena. Pokud vás ranka začíná svědit či bolet, náušnice hned vyndejte a vydezinfikujte. Ušní lalůček v místě vpichu ošetřete z obou stran peroxidem a pak náušnici znovu nasaďte.
  • Infekce. Při infekci nechte náušnici v uchu – pokud byste ji vyjmuli, propíchnuté místo by se po hojení jednoduše zacelilo. Jakoukoliv péči tedy provádějte kolem nasazené náušnice.
  • Hojení. Zanícené místo je možné ošetřovat HemaGelem. Tento speciální přípravek na drobné ranky usnadní a urychlí hojení. Aplikuje se velice jednoduše na postižené místo a nechá se působit. HemaGel je průhledný, snadno se nanáší a v malé tubičce ho můžete nosit s sebou všude. Zakoupíte jej v lékárně.

Říká se, že pro krásu se musí trpět. V případě zdobení uší to ale není tak úplně pravda – vhodnou péčí lze problémům předcházet i je účinně řešit.

(skl)

Zdroj:

http://www.ehow.com/how_4425438_heal-infected-ear-piercing.html

Datum publikace: 17.6.2014


Čtěte dále