3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy

3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy
Prvňáčci se většinou prvního září nemohou dočkat, zatímco dospělí si uvědomují především starosti spojené se začátkem školního roku. Jednou z věcí, které rodičům často dělají starosti, je cesta dětí do školy i ze školy. Lze zajistit, aby byla opravdu bezpečná i pro menší děti?

První dny s dospělým

Ačkoliv se to malým školákům nemusí líbit, první dny by neměli do školy chodit sami. Dospělý nejlépe „zmapuje“ trasu, která bude nejbezpečnější. Je třeba mít přehled o tom, kolika křižovatkami bude muset dítě projít a zda ovládá základní bezpečnostní předpisy. To si ověříme pouze pozorováním. Cesta do školy i ze školy by se měla vyhýbat křižovatkám bez semaforů a jiným nebezpečným úsekům. Zároveň je ale třeba děti upozornit na to, že chodit domů by neměly ani opuštěnými zkratkami. Vždy by měly být na očích dospělým.

Barevné oblečení pro větší bezpečnost

Dítě, zejména to menší, se asi nebude vracet ze školy domů až za tmy. I přesto je však vhodné vybavit ho oblečením, které je barevné a dobře viditelné. Nejen na školních brašnách jsou umístěny bezpečnostní prvky. K dostání jsou například i bundy či mikiny s označením, které odráží světlo. K bezpečnému pobytu v blízkosti silnic patří i chození po levé straně vozovky. Pokud dítě nemůže jít po chodníku, je třeba ho zásadně tomuto pravidlu naučit.

Pryč od neznámých lidí

Univerzální pravidlo, které nestačí říci dětem pouze jednou. Nikdy by se neměly zastavovat a bavit s cizím člověkem. Nezapomínejme, že děti neumí tak dobře jako dospělí odhalit lest nebo nebezpečí. Proto by neměly chodit k autu, které u nich zastaví, ale naopak běžet pryč. Nikdy by si neměly brát nic od cizích lidí, ať už je to cukrovinka, nebo hračka. Pokud se jim něco podobného přihodí, vždy by měly o situaci říci rodičům nebo ihned ve škole. Únosy dětí se totiž stále dějí a je možné jim zabránit. Nejlépe tím, že s dětmi budeme o nebezpečí mluvit.

Zdroj: http://www.essortment.com/family/kidsschoolsafe_sita.htm

(skl)

Datum publikace: 13.9.2010


Čtěte dále