Chřipková infekce – nepřítel hojení ran

Chřipková infekce – nepřítel hojení ran

Chřipková sezóna se pomalu, ale jistě blíží. Jedinci trpící chronickými ránami by proto měli být na pozoru. Infekce chřipkou totiž vyčerpává celý imunitní systém, který je důležitý pro proces hojení. Jak ulevit svému organismu a podpořit hojení ran, když už se s chřipkou dáme do křížku?

Pomalejší hojení ran

Chřipka je vysoce infekční virové onemocnění přenášené kapénkovou cestou. Zdrojem nákazy může být nemocný člověk nebo kontaminovaný předmět. K přenosu choroby tak stačí pouhý dotyk infikované kliky u dveří, madla v městské hromadné dopravě, nebo dokonce papírové bankovky. Kvůli vysoké nakažlivosti poměrně snadno vznikají epidemie, které naši zemi zachvátí zpravidla v chladných zimních měsících.

Onemocnění chřipkou postihuje především dýchací cesty, ale bojem proti infekci je zaměstnán celý organismus. Pokud chřipka skolí jedince trpícího akutní či chronickou ránou, nastává problém. Bílé a červené krvinky musí v tomto případě spolupracovat na dvou frontách. Jednak bojují proti množícímu se viru a zároveň řídí proces hojení ran. Není tedy překvapením, že onemocnění chřipkou značně komplikuje hojení ran.

Ulevte svému organismu

  • Častěji měňte obvazy. V případě onemocnění chřipkou bývá zapotřebí ránu pravidelně kontrolovat a častěji převazovat.
  • Využijte tišicí prostředky. Průnik infekce do organismu vyvolává zánětlivou odpověď. Jejími projevy mohou být bolesti svalů a kloubů, horečka, ale také větší bolestivost rány. Po dohodě s lékařem můžete svému tělu ulevit vyšší dávkou léků proti bolesti, které mají i protizánětlivý účinek.
  • Pravidelně jezte. Chřipkové onemocnění často vyvolává nechutenství. Organismus však pro své vyléčení potřebuje dostatek živin, minerálů a vitaminů. I když nemáte na jídlo ani pomyšlení, snažte se každou hodinu sníst alespoň něco malého. Ideálním pokrmem může být polévka, kousek ovoce či zeleniny nebo kus pečiva.
  • Hlídejte si hladinu cukru v krvi. Tedy především diabetici. Přebytečný cukr může totiž ještě více zpomalit proces hojení ran.

Chřipka každoročně zažene do postele tisíce občanů naší země. U zdravých jedinců nemoc proběhne většinou bez závažných komplikací. Jedincům bojujícím s chronickými ránami však může značně znepříjemnit život. Kromě důkladné péče během chřipkového onemocnění je proto důležitá i prevence v podobě očkování a zdravého životního stylu.

(holi)

Zdroj: http://www.advancedtissue.com/wound-healing-flu/

Datum publikace: 18.11.2014


Čtěte dále