Bromelain: chytrý enzym, který najde a léčí poškozenou tkáň

Bromelain: chytrý enzym, který najde a léčí poškozenou tkáň

Trpíte nějakým akutním poraněním nebo vás trápí chronická rána? Dejte svému tělu něco, co je mu vlastní a pomůže mu urychlit proces hojení – enzym bromelain.

Kde se bere?

Bromelain se vyskytuje zejména v rostlinách, najdeme jej ale i v lidském těle. Jedná se tedy o přírodní enzym a patří do skupiny enzymů zvaných proteázy, které štěpí bílkoviny (proteiny). Bílkoviny jsou hlavní stavební součásti poraněných tkání – tedy kůže, podkoží, šlach, svalů, cév apod.

Výkonná uklízečka ran

U lidí se bromelain v malém množství tvoří proto, aby „uklidil“ poškozenou tkáň. Svým působením rozpouští tu zničenou v ráně a pomáhá jejímu nahrazení za tkáň zdravou a opravenou. Tím, jak člověk stárne, si však vytváří stále méně a méně tohoto enzymu. To se samozřejmě projevuje nedokonalým omlazením poraněné tkáně, protože v ní zůstávají nejrůznější zbytky zničených buněk a bílkovin.

Dva výzkumy, dva body pro bromelain

V prvním výzkumu se testoval účinek tohoto enzymu na střelné rány, ve druhé studii pak bojoval s popáleninami. Výsledky ukázaly, že příznivě působí hned na několika frontách:

  • Zvyšuje průtok krve přes celou oblast rány a s tím i koncentraci kyslíku v tomto místě.
  • Zároveň brání zánětu a snižuje tak procento zanícených ran.
  • Urychluje vstřebání otoku a krve v postiženém místě.
  • Aktivuje růstové faktory klíčové pro růst buněk a obnovení tkáně.
  • Rána se díky bromelainu hojí rychleji.
  • Zahojené místo působí mlaději, protože neobsahuje zničené zbytky z poranění.
  • Funguje tak i na staré nedoléčené rány, které též omlazuje.

Doplňte si hladinu léčivých enzymů

Další nespornou výhodou tohoto enzymu je, že v lidském těle rozpouští pouze buňky, které potřebují vyměnit. Nikdy nepůsobí na zdravou tkáň. Je proto vhodné užívat přípravek s bromelainem jako doplněk stravy, pokud potřebujete pomoci s hojením jakékoliv rány, a to včetně těch závažných (popálenina, střelné poranění). Léčí úspěšně i stará poranění, která vyčistí od zbytků a omladí. Více informací naleznete také zde: www.hojeni-ran.cz/bromelain.

(ercp)

Zdroj: http://www.wellnessresources.com/health/articles/bromelain_speeds_healing_and_tissue_rejuvenation/

Datum publikace: 14.10.2012


Čtěte dále