Ani v novém roce nezapomeňte na prevenci úrazů

Ani v novém roce nezapomeňte na prevenci úrazů
Říká se, že nic není bez rizika. Úraz nám hrozí i při běžných zimních aktivitách, které nepatří do kategorie nebezpečných sportů. Sem patří třeba odhrabávání sněhu, úprava chodníků a cestiček kolem domu.

Pozor na úklid sněhu

Možná se to na první pohled nezdá, ale úklid napadaného sněhu je velmi namáhavá práce. Nejen pro samotné ruce, ale hlavně záda. Na tuto činnost potřebujeme i silné svaly a zdravé srdce. Sedavé zaměstnání a pohodlné sezení na gauči naše tělo na zimu rozhodně nepřipraví. Naopak, měli bychom mít posílené svalstvo břicha a kolem páteře, které udržují stabilitu celého těla. To nám pomůže se při odklízení sněhu nejenom nezranit, ale i předcházet pádům. Zpevněné tělo se neporaní tak snadno jako netrénované.

Mezi další tipy, které vám pomohou v prevenci proti úrazům vzniklým venku, patří následující:

  1. Před jakýmkoliv zimním sportem nezapomeňte na protáhnutí a zahřátí svalů. Čím studenější jsou, tím větší je riziko úrazu a poranění.

  2. Vyvarujte se extrémně dlouhému pobytu venku za nízkých teplot.

  3. Pokud vrstvy vašeho oblečení navlhnou od potu či sněhu, je třeba je ihned vyměnit za suché.

  4. Pijte dostatek tekutin při zimních aktivitách i před nimi.

  5. Před domem, na chodníku a na okolních cestách odkliďte sníh. Uchráníte se tak od nepěkných pádů.

  6. Při lyžování noste helmu, popřípadě i chránič páteře.

  7. Alkohol vynechte nejen před řízením auta a při něm, ale i při zimních sportech. Lyžování, bruslení a jiné aktivity se s alkoholem v krvi stávají nebezpečné nejenom pro vás, ale i pro ostatní lidi kolem.

(skl)

Zdroj: http://triblocal.com/warrenville/community/stories/2010/10/prevent-winter-injuries-this-year-simple-tips-to-keep-you-healthy-and-safe-3/

Datum publikace: 2.1.2011


Čtěte dále