3 nejčastější vánoční poranění aneb Jak se jim vyvarovat

3 nejčastější vánoční poranění aneb Jak se jim vyvarovat
Vánoce mají být veselé. Někdy se o to snažíme až moc, a tak veselosti hodně pomáháme. Třeba alkoholem, který nám bere pud sebezáchovy. Nebo svítícími řetězy na domě, které někdy není až tak lehké pověsit, obzvláště s pomocí vratkého žebříku. Či obrovskými dary, které schováváme až moc vysoko. Tak, že máme problém je dostat je bezpečně dolů, i když stojíme na židli umístěné na stole. Vánoce ale mohou být veselé jenom tehdy, dokud se někdo nezraní. Pravděpodobnost návštěvy pohotovosti je o svátcích opravdu vysoká.

Tato tři upozornění na nebezpečí poranění vám měly pomoci neocitnout se v nemocnici nebo s některou končetinou v sádře:

  • Pozor na nebezpečné pády. Mnohdy jsou komické. Většinou ale pouze pro ty, kdo jim přihlížejí. Proto pamatujte, že nábytek, židle ani skříně není dobré používat místo žebříku nebo štaflí. Nehezky končící pád se může přihodit nejen při kaskadérských manévrech při zdobení domu, ale i doma. Stromek je ideální příklad, kdy se nám jeho přílišné výškové rozměry nemusí vyplatit.

  • Popáleniny. Štědrý den většinou začíná v kuchyni. Vaří se polévka, připravuje kapr a sporák je místem, kterému věnujeme největší pozornost. Dbejte na to, aby tomu tak opravdu bylo. Žádný hrnec ani horké jídlo na plotně by nemělo zůstat bez naší přítomnosti. Obzvláště tehdy, máme-li malé děti. To samé platí i o svíčkách. I ty by měly vzplanout jen tehdy, pokud si jich zrovna můžeme užívat. Požár je věc opravdu nepříjemná jak pro lidi doma, tak pro hasiče.

  • Řezné rány. Stávají se hlavně tehdy, pokud spěcháme. Stres a nedočkavost nejsou vaši přátelé, ale naopak. Hosté na Štědrý den nikam neodejdou, pokud vám práce v kuchyni bude trvat o něco déle. S nožem v ruce buďte vždy opatrní. Poranit se můžete i při mytí skleniček či o ostré hrany při otevírání plechovek. Samostatnou kapitolou je otevírání vánočních dárků. Mějte na paměti, že i nůžky či šroubovák jsou nebezpečným nástrojem. Malé oděrky, škrábance a řezné rány ošetříte snadno sami doma. Stačí k tomu náplast a ošetření ranky HemaGelem. Větší rány ovšem vyžadují zásah chirurga, ale toho do návštěv na Štědrý den zahrnout opravdu nechceme.

(skl)

Zdroj: http://www.mastersinhealthcare.com/blog/2010/8-holiday-related-injuries-that-are-surprisingly-common/

Datum publikace: 24.12.2010


Čtěte dále