3 nejčastější rizika poranění při práci na zahradě

3 nejčastější rizika poranění při práci na zahradě
Pletí záhonů, hrabání listí a stříhání keříků je hobby, ke kterému se hlásí hodně z nás. I zahrádka a práce na ní ovšem skýtají nebezpečí, kterých je lepší se vyvarovat.

Holé ruce na záhony nepatří

Nejčastější prací na zahrádce jsou úpravy záhonů. Je dobré mít na paměti, že při všech těchto činnostech je nutné mít na sobě zahrádkářské rukavice. Naše kůže si zaslouží ochránit od trnů, poškrábání a dalších poranění. Pokud si při práci se zeminou způsobíme jakoukoliv otevřenou ranku a nemáme rukavice, hrozí onemocnění zvané tetanus. V podobě tzv. spor tetanus přežívá v zemi, a pokud nejsme chráněni očkováním, má šanci plně propuknout. Pokud jste si způsobili i jakékoliv malé poranění, které se následně dostalo do styku se špínou, neváhejte navštívit lékaře.

Ostatní menší ranky, které nepřišly do kontaktu se zeminou, stačí vypláchnout vodou. Poté lze nanést přípravek pro rychlejší hojení a snížení bolesti v ráně.

Nedovolte skalce zničit vaše záda

Chcete se pyšnit skalkou a potřebujete přemístit kameny? I tady pamatujte na několik zásad. Menší kameny lze přemístit ručně, pamatujte ovšem nejen na rukavice, ale i na vhodnou obuv. Není výjimkou, že vám kámen upadne, a noha tak zůstane alespoň trochu chráněná. V žádném případě se pro práci na zahradě nehodí otevřené sandály.

Pokud přemísťujete velké balvany, nemusí to ustát vaše záda. Prevencí namožených svalů, uskřípnutých zádových nervů a bolesti několik dní poté je zahradnické kolečko. S ním hravě zvládnete i převoz zeminy, hlíny a dalších těžkých věcí.

Zahradnické nástroje nejsou hračka

Po skončené práci nezapomeňte vše uklidit. Je více než nepříjemné šlápnout na zapomenuté hrábě nebo se nechtěně poranit o jiný zahradnický nástroj. Zakopnout můžete například i o neuklizenou hadici. A pamatujte na děti. Není pro ně nic lákavějšího, než si začít hrát s nalezeným nástrojem. Ten pro ně zřídkakdy bývá bezpečnou hračkou.

Zdroj: http://www.ehow.com/how_4612688_prevent-garden-accidents.html

(skl)

Datum publikace: 17.9.2010


Čtěte dále