Enzymatické směsi

Každý enzym vykazuje různé účinky při různých podmínkách a reaguje s různými látkami. To je i důvod, proč se používají směsi obsahující více enzymů. Účinek takových směsí se navzájem podporuje. Směs zvyšuje účinky jednotlivých složek. Kombinace několika enzymů ovlivní obranné mechanismy organismu více než každý enzym sám o sobě.

Enzymy byly klasicky získávány ze živočišných zdrojů. Dnes jsou však k dispozici i enzymatické směsi, jejichž původ je čistě rostlinný. Přípravky, ve kterých jsou všechny složky neživočišného původu, jsou dostupné i pro vegetariány, vegany nebo osoby přecitlivělé nebo alergické na látky živočišného původu.

Moderní preparáty obsahující směsi enzymů jsou podávány ve formě tzv. enterosolventních kapslí. To znamená, že jsou potaženy speciální vrstvou, která se rozpouští až v tenkém střevě. Teprve působením vhodného pH v této části zažívacího traktu tak dochází k uvolnění enzymů z kapsle. Díky tomu je zajištěna ochrana enzymů, které by byly jinak jako všechny ostatní látky bílkovinné povahy rozpuštěny už působením kyselých žaludečních šťáv.

Uvolněné enzymy jsou z tenkého střeva vstřebávány střevní sliznicí do krevního a lymfatického oběhu a distribuovány do místa svého definitivního působení – do místa zánětu, poranění apod.

Situace vhodné pro užívání enzymatických směsí

  • Zánětlivá onemocnění
    • záněty šlach a svalů
    • záněty horních a dolních cest dýchacích

  • Stavy po úrazech a operacích

  • Posílení imunity a při zvýšeném zatížení organismu

  • Podpora při užívání antibiotik