Larvičky dokážou ránu vyléčit mnohdy rychleji než lékař

Larvičky dokážou ránu vyléčit mnohdy rychleji než lékař

Jsou schopné precizně odstranit z rány odumřelou tkáň. Dezinfikují a jejich enzymy podporují hojení rány. Řeč je o larvách, které se přikládají na nehojící se rány.

Dokážou opravdu divy

Někdy se rány, jako například proleženiny, bércové vředy a defekty u syndromu diabetické nohy, ne a ne zahojit. Jejich léčba bývá svízelná, odstraňování mrtvé (nekrotické) tkáně bolestivé a vše mohou komplikovat infekce. Když na jejich hojení nestačí ani moderní krytí a péče odborníků různých specializací, může přijít na řadu larvoterapie. Ta mnohdy zachránila lidi před amputací.

Larvy se nemohou použít ledajaké

Larvy používané na léčbu ran jsou laboratorně a sterilně pěstované, chované tuzemskou firmou, která je dodává přímo do nemocnic nebo jiných zdravotnických zařízení. Pojišťovna na tuto velice účinnou terapii přispívá nebo ji plně hradí a věřte, že není levnou záležitostí. Larvy se na ránu přiloží většinou na tři dny, překryjí se obvazovým materiálem a odstraní se tehdy, kdy se snaží ránu opustit, protože jsou nasycené. Rána se ale sama čistí ještě několik dní poté, co jsou larvy odstraněny. Během toho, co jsou larvičky v ráně, je pociťováno svědění, někdo popisoval i lehkou bolest.

Larvičkám chutná jen odumřelá tkáň

Na nehojících se ranách je skoro vždy přítomna odumřelá tkáň, která se musí odstranit proto, aby se rána mohla hojit. To se většinou řeší tak, že chirurg mrtvé okraje rány odstraní skalpelem. Jenomže lidská ruka není skoro nikdy přesná v tom, kde je odumřelá tkáň a kde již začíná tkáň „živá“.

Odstranění skalpelem způsobuje tedy nejenom bolest, ale i zvětšení rány. Larvy ale odstraní s dokonalou přesností pouze odumřelou tkáň a živou nechají být. Vylučují přitom enzymy, které jsou nesmírně důležité pro hojení rány. Jejich výměšky jsou sterilní a mají antibakteriální efekt. Dá se tedy říct, že působí několika účinky. Jejich pohyb navíc v ráně stimuluje prokrvení a tím i hojení. Ne každá rána je pro larvy vhodná Samozřejmě že léčbu larvami vám nikdo nemůže nutit, ale musíte s ní souhlasit. Navíc lékař musí pečlivě posoudit, zda zrovna do vaší rány může larvičky aplikovat. Snažte se od něho získat co nejvíce informací, a pokud budete tím správným adeptem, nemusíte se této léčby vůbec bát.

Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maggot_therapy

(skl)

Datum publikace: 21.2.2014


Čtěte dále