Kůže zimu nemusí

Kůže zimu nemusí
Kdyby si vaše pleť měla vybrat, které roční období má nejméně ráda, pravděpodobně by zvolila zimu. Mráz, vítr, smog, prach, studené vlhko, ostré slunce, prudké změny teplot. To vše působí na naši pokožku velmi, velmi neblaze. Podívejme se tedy na tipy, jak si v zimě pokožku chránit!

Chraňte si rty

Jednou z nejohroženějších partií lidského těla jsou v zimě rty. Pokrývá je totiž pouze velmi tenká vrstva kůže, která navíc velmi špatně reaguje na většinu zevních podnětů, jako je jejich olizování či extrémní počasí. V zimě mohou mít negativní vliv také některé rtěnky či lesky na rty, které je ještě více vysušují. Popraskání kůžičky, ale i nepříjemným zdravotním obtížím, jako jsou opary nebo zanícené koutky, se přitom lze snadno vyhnout pravidelným mazáním. Ideální je jelení lůj nebo balzám na rty, který by ale měl obsahovat UV filtr. Zimní sluníčko totiž dokáže být někdy pěkně ostré a rty jsou společně s obličejem „první na ráně“.

Namažte se!

Chránit je ale v zimě třeba nejen rty, ale i ostatní části těla. V zimě totiž kvůli častému střídání chladu a tepla při přechodu z chladného venkovního prostředí do vytopených místností dochází k vysoušení pokožky. Ta má pak tendenci k tvorbě červených skvrn a rozšířených žilek v obličeji. Vysušenou pokožku je třeba rehydratovat hydratačním krémem, jako prevence se pak ale namísto hydratačních krémů doporučují spíše mastnější přípravky obsahující vitaminy A nebo E. Mastnější krémy totiž na kůži vytvoří izolační vrstvu a zima ani nepřízeň počasí se přes ni nedostanou.

Kromě obličeje je vhodné mazat si ruce a u žen i dekolt. Pleť je také třeba vždy večer pečlivě ošetřit kvalitním čisticím mlékem a micelárním roztokem nebo pleťovou vodou bez alkoholu (ten pokožku naopak dráždí a vysušuje). Smog a různé nečistoty se totiž usazují v kožních pórech a mohou způsobit nejen kosmetické obtíže!

Nezapomeňte na nohy!

V uzavřené zimní obuvi nemají nohy tolik pohodlí jako v letních sandálech, a proto si v zimě zaslouží zvýšenou péči. Ideální jsou zejména bavlněné ponožky, samozřejmostí pro odstranění pachů by měl být i deodorační sprej. Nohy je pak třeba vždy večer po koupeli též namasírovat a namazat hydratačním krémem či tělovým mlékem. Zabrání se tak otlačeninám a puchýřům, které právě v zimních botách nejsou zrovna příjemné.

(kam)

Zdroje:
http://zena-in.cz
http://www.meredit.cz
http://www.maminka.cz

Datum publikace: 25.1.2010


Čtěte dále