Zranění na výletě: umíte poskytnout první pomoc?

Zranění na výletě: umíte poskytnout první pomoc?

Barevná podzimní příroda nás přímo vybízí k podnikání výletů. Při romantických toulkách však musíme dbát zvýšené opatrnosti. Spadané listí a podmáčená půda bývají častou příčinou úrazů. Lékařská pomoc přitom není vždy na blízku. I pro tyto případy je dobré znát základy první pomoci.

Jak postupovat v případě pádu?

Kocháte se nádhernou krajinou, nasáváte vlahý čerstvý vzduch a najednou uklouznete po vlhkém kameni. Nejenom že jste se uhodili do hlavy, ale také nemůžete vstát kvůli bolestivému kotníku. Podvrtnutí hlezenního kloubu je jedním z nejčastějších úrazů. Jak ho poznáte?

  • Kotník je při došlapu bolestivý a velmi rychle otéká. Pohyby v kloubu jsou velmi omezené. V jeho okolí se může objevit krevní výron.
  • Zásadami první pomoci je znehybnění a ledování postiženého kloubu. Poraněný kloub příliš nezatěžujeme a zraněnou končetinu udržujeme nad úrovní srdce. Podrobné zásady první pomoci při podvrtnutí naleznete zde .
  • Podvrtnutí ne vždy vyžaduje lékařské ošetření. Lékaře vyhledejte, zejména pokud se poranění týká kolenního kloubu, postižený kloub je nestabilní, zraněná oblast je zarudlá a bolestivá nebo pokud se zranění během několika dní nezlepší.

V závažných případech pádů může dojít až ke vzniku zlomenin kostí. Nenechte se zmást tím, že s končetinou lze pohybovat, i přesto může být zlomená. Na možnou zlomeninu vás navede změna přirozeného tvaru končetiny, pohyblivost v místě zlomeniny či viditelný konec zlomené kosti. Víte, jak postupovat v takovýchto případech? Své znalosti můžete otestovat na tomto odkazu.

Pozor na krvácení!

Pokud se objeví krvácení, je zapotřebí postupovat obezřetně:

  1. Zraněnou osobu posaďte nebo položte na zem.
  2. Pokud je zraněná končetina, zdvihněte ji do vzduchu.
  3. Zkontrolujte rozsah a hloubku rány, v případě potřeby vyvíjejte tlak pro zastavení krvácení.

Malé odřeniny a řezné rány opláchněte vodou a poté dezinfekcí. Ránu překryjte náplastí a pravidelně ji kontrolujte kvůli známkám infekce. Pokud je oblast poranění zarudlá, teplá a bolestivá, popřípadě se v ráně objeví hnis, ihned navštivte svého lékaře. V případě větších zranění vyvíjejte na ránu nepřetržitý tlak, abyste omezili krvácení, a postiženého urychleně dopravte do nemocničního zařízení.

Toulání se podzimní krajinou dokáže povzbudit tělo i mysl. Při procházkách v přírodě je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Riziko pádu a úrazu hrozí všem, zejména pak starším lidem a jedincům s omezenou pohyblivostí. Pro vyšší bezpečnost je lepší podnikat výlety alespoň ve dvou lidech, příliš se nevzdalovat od civilizace a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.

(holi)

Zdroj:

http://www.orchardtrainingservices.co.uk/first-aid-advice-autumn/

Datum publikace: 26.10.2014


Čtěte dále