Zranění na hlavě: jak zvládnout první ošetření

Zranění na hlavě: jak zvládnout první ošetření

Když dojde k poranění hlavy, vypadá to občas horší, než to je. Tato část těla je kvůli nesnadnému ošetřování i riziku infekce trochu ošemetná. Přesto se dá první pomoc zvládnout i v domácích podmínkách. Jak ale poznat zranění, se kterým musíme k lékaři?

Když dojde ke zranění hlavy, je nutné začít vyloučením toho největšího nebezpečí – tím je případné poškození lebky nebo mozku. I malá chvilka v bezvědomí může být signálem, že se děje něco vážného. Proto byste tento příznak rozhodně neměli podceňovat. Další běžné projevy poranění mozku jsou zmatenost, problémy s viděním, nevolnost a zvracení nebo závrať.

S rozevřenou ránou k lékaři

Pokud je jisté, že k poškození lebky ani mozku nedošlo, zaměřte se na ránu. Pro začátek si všímejte toho, jak poranění vypadá.

  1. Malá, mělká rána, která se sama od sebe uzavírá a není příliš znečištěná (hlínou, motorovým olejem, fekáliemi apod.), pozornost lékaře nevyžaduje.
  2. Hlubší poranění, které proniká pod vazivovou vrstvu, široce zeje a obvykle i silně krvácí, se doma rozhodně ošetřit nepokoušejte – rovnou se vydejte na chirurgii.

Krvácení se nelekejte

Menší, mělkou a relativně čistou ránu lze tedy začít ošetřovat doma.

  • Navlékněte si gumové rukavice, abyste se chránili před infekcemi přenosnými krví (ošetřujte v nich i své zcela zdravé blízké).
  • Je možné, že rána hodně krvácí, ale to nemusí nic znamenat. Všechna zranění na hlavě krvácejí silněji, je to normální.
  • Odstraňte z rány veškerá cizí tělesa a hrubší nečistoty.
  • Stlačujte zasažené místo co nejčistší, pokud možno sterilní tkaninou – např. vyžehleným kapesníkem, sterilním čtvercem nebo obvazem. Krvácení by se mělo zastavit do 15 minut. Pokud neustane do 45 minut, vydejte se k lékaři.
  • Dalším krokem je vyčištění rány. K tomu se nejlépe hodí voda, spíše studená než teplá. K vymytí nečistot můžete použít i mýdlo.

Pokud jsou na obou stranách rány delší vlasy, můžete je použít ke spojení jejích okrajů. Stočte vlasy z každé strany do pevných pramenů a dvakrát je překřižte nad ránou. Pak je připevněte sponkami. Jedná se o obdobný princip jako u náplasťových „motýlků“.

Jak umotat čepičku

Na závěr byste měli ránu překrýt. Ve vlasech na aplikaci náplasti zapomeňte, holení také není nutné. Čistou nekrvácející ránu můžete překrýt čtverečkem gázy a na hlavu navléknout čepičku vytvořenou z pružné síťové bandáže. Lze použít i obinadlo a hlavu obtáčet, ale není to tak snadné.

Nezapomeňte, že všechny domácí postupy ošetření ran na hlavě jsou platné pouze pro celkově zdravé osoby. Jakékoli onemocnění, které postihuje obranyschopnost nebo proces hojení ran, by mělo být impulsem k návštěvě lékaře. A to i s menším poraněním. Raději nic neriskujte.

(pez)

Zdroj: http://woundcaresociety.org

Datum publikace: 9.9.2017


Čtěte dále