Ve stáří rány na hojení nepospíchají

 Ve stáří rány na hojení nepospíchají
Nemůžeme si nalhávat, že každá rána se v pokročilejším věku bude hojit jako zamlada. Organismu dá mnohem větší práci se vyrovnat s ranami po zranění, popálenině, ale i operaci.

Nejen vrásky vypovídají o stárnutí

Vrásčitá kůže je nejvýraznějším projevem stárnutí. Aby ne, trápíme ji opalováním, stresem, nevhodnou stravou, nedostatečným pitným režimem a někdo i kouřením. Vrásky můžeme vidět na první pohled. Co ale zůstane očím spíše skryto, je snížení schopnosti kůže vázat vodu a také nedostatek regeneračních schopností. Buňky netvoří dostatek pigmentu, který pokožku chrání před sluníčkem, a pro kůži tolik důležitý kolagen mění svoji strukturu a ubývá jej. V důsledku zhoršeného prokrvení dochází k obávanému prodloužení hojení ran.

Vyšší věk znamená více nemocí

Čím starší člověk je, tím více je pravděpodobné, že bude trpět některými nemocemi. Mezi ty, které zhoršují hojení, patří především cukrovka. Pokud jí někdo trpí, je skoro jisté, že rána se bude hojit pomaleji a déle. Tato zrádná nemoc vyžaduje hlavně prevenci úrazů. A zadělat na vážnou ránu může i neodborně provedená manikúra nebo škrábnutí na noze. Pokud už rána vznikne, je velice důležité posouzení lékařem a užití vhodných přípravků, jako je například Hemagel. Ten sníží bolestivost, urychlí dobu hojení a usnadní převazy.

Ve stáří nepodceňujte ani malou ránu

S přibývajícím věkem je kůže křehká, slabá a méně elastická. Stačí třeba nohou zavadit o hranu nábytku nebo o dveře auta a nepříjemný problém je tady. Vzniká tzv. bércový vřed, což je poranění, které se může hojit opravdu dlouho. Organismus starších osob bývá často oslabený, kůže velice tenká a hojivé procesy probíhají pomalu. I zde je důležité uplatňovat tzv. vlhké hojení ran, ale důležité je posílit organismus i celkově. A to správnou výživou, vitamíny a dostatečným přísunem bílkovin a zinku. Nepodceňujte ani drobné ranky po bodnutí nebo říznutí. Ve stáří se nejenom špatně hojí, ale je i větší pravděpodobnost, že začnou hnisat.

Zdroj: http://www.cupcz.cz/clanky/prevence-urazu-deti-a-senioru/urazy-senioru-#Jin__poran_n_

(skl)

Datum publikace: 27.4.2010


Čtěte dále