Silniční lišej už nemusí být utrpením

Silniční lišej už nemusí být utrpením

Kůže sedřená o asfalt, bolest a rána, která se dlouho nechce hojit – tuhle nepříjemnost zná asi každý, kdo někdy jezdil na kole. Dnes už ale nemusíte při jejím ošetřování trpět jako kdysi.

Odřenina je nejběžnějším úrazem

Silniční lišej je způsoben pádem na tvrdý povrch, většinou asfalt. Třením o tuto plochu se doslova sedře svrchní vrstva kůže. Ta přitom plní důležitou ochrannou funkci. Může ale dojít i k poškození hlubší vrstvy, která má za úkol udržet kůži pevnou a flexibilní. Každý, kdo toto zažil, si určitě pamatuje na specifickou bolest. A dost možná i na tu, která následovala: umytí vodou, vykartáčování špíny z rány a ošetření kysličníkem se bránila asi většina z nás. Přístup k hojení ran byl dříve zkrátka trochu jiný než dnes. Dostupné nebyly ani vhodné materiály, obvazy, masti a gely.

Braňte se přiložení suché gázy!

A jak tedy postupovat? Ihned po poranění je vhodné povrch rány opláchnout čistou vodou, případně s přidáním jemného neparfémovaného mýdla. Na peroxid raději zapomeňte: ten poraněnou tkáň poškozuje a negativně ovlivňuje hojení. To je jeden rozdíl oproti minulosti. Ten druhý je, že rána se nesmí nechat zaschnout. A to za žádných okolností. Přikládání pouze suché gázy na poraněnou plochu se braňte. Způsobíte si bolest při odstraňování a nové buňky kůže se budou tvořit mnohem pomaleji. Dnešní medicína už zná postup daleko lepší.

HemaGel udrží v ráně vlhkost

Jak zajistit, aby rána pod obvazem zůstala neustále vlhká? Jenom gázou nasáklou vodou toho nedosáhnete. Naštěstí můžete přímo na vyčištěnou ránu nanést vrstvu speciálního gelu. Koupíte ho v běžné lékárně pod názvem HemaGel a nosit ho můžete jako první pomoc všude s sebou. Po nanesení se dočkáte úlevy od bolestivého pálení rány. Vrstvu poté přikryjte sterilním čtvercem netkaného textilu a přelepte náplastí. Za přibližně 24 hodin obvaz opatrně odstraňte, vrstvičku HemaGelu setřete a aplikujte novou. Vlhké prostředí rána nutně potřebuje ke svému hojení a HemaGel ji navíc ochrání před infekcí. Uvedený postup opakujte až do vyléčení rány. Zabráníte tak i tvorbě toho, co často zůstává napořád – a tím je jizva.

Zdroj:

http://sportsmedicine.about.com/cs/injuries/a/abrasions.htm

(skl)

Datum publikace: 11.7.2014


Čtěte dále