Rána potřebuje pro správné zahojení specifické podmínky

Rána potřebuje pro správné zahojení specifické podmínky

Podmínek, které ovlivňují správné hojení rány, je mnoho a jen některé můžeme sami ovlivnit. Snadnost a rychlost hojení je totiž mimo jiné dána také geneticky. Existují však naštěstí i faktory, které můžeme naopak ovlivnit celkem snadno.

Správná výživa

Dostatečná a kvalitní výživa významně ovlivňuje hojení především větších a déletrvajících poranění. Přestože se může na první pohled zdát, že v dnešní době a v našich zeměpisných šířkách už nikdo s dostatečnou výživou problémy nemá, opak je pravdou. Nejde tu totiž pouze o kvantitu, ale především o kvalitu. A někteří, převážně starší lidé nepřijímají dostatečně vyváženou stravu bohatou na všechny důležité živiny.

Pro správné hojení ran je důležitý především dostatek bílkovin, které jsou potřeba pro tvorbu nové tkáně. Také vitamín C má velký význam pro hojení ran, protože je naprosto nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která tvoří značnou část pojivové tkáně. Při jakémkoli krvácení ztrácíme pochopitelně spolu s krví i železo, a proto je v době hojení a rekonvalescence vhodné dbát i na jeho dostatečný přísun.

Hojení ran mohou ztížit některá onemocnění

Hojení u jinak zdravého mladého člověka probíhá většinou bez velkých komplikací. Horší je samozřejmě u lidí, kteří již dříve trpěli nějakým chronickým onemocněním, nebo u lidí vyššího věku. Mezi onemocnění, která nejvíce ztěžují hojení, patří diabetes, chudokrevnost, rakovina, obezita a kardiovaskulární nebo respirační onemocnění.

Důležité je správné ošetřování

Při ošetřování hojící se rány je nejdůležitější úzkostlivá hygiena a zároveň šetrný přístup. Jakákoli infekce, která se do rány dostane díky nedbalému ošetřování, výrazně zpomalí celé hojení a mnohdy i negativně ovlivní jeho výsledek. Velké a nepravidelné jizvy často zůstávají právě po ranách, které v průběhu hojení zhnisaly.

Kromě aseptického přístupu, který je nutné dodržovat při ošetřování rány, je důležitá také šetrnost. Pokud dojde například vlivem neopatrného zacházení nebo nepřiměřené námahy k novému krvácení, nejen že to zbytečně prodlužuje dobu hojení, ale také připravuje živnou půdu pro případný vstup a pomnožení nebezpečné infekce.

(vek)

Zdroj:

http://www.elearning.najah.edu

Datum publikace: 24.2.2013


Čtěte dále