První pomoc při „setkání“ s mořskými živočichy

První pomoc při „setkání“ s mořskými živočichy

Každoročně vyráží mnoho Čechů na dovolenou k moři, kde je však kromě vodních radovánek a prosluněných pláží čekají i mnohá nebezpečí. Mezi ně patří i medúzy a mořští ježci, kteří dokážou způsobit velmi nepříjemná poranění.

Požahání medúzou

V Evropě se medúzy pro člověka mimořádně nebezpečné prakticky nevyskytují. Když už na nějaké narazíte, jejich žahnutí způsobí velmi nepříjemné zranění, ne však úmrtí. Pokud však cestujete až do Austrálie, můžete narazit i na smrtelně jedovaté čtyřhranky. Zranění způsobují konkrétně chapadla medúz, na kterých jsou drobné ostny, pouštějící jed do těla oběti. Mezi nejčastější příznaky požahání medúzou patří:

  • náhlá pálivá bolest kůže,
  • zčervenání v místě kontaktu s chapadlem,
  • svědění, brnění či ztuhlost v místě poranění.

Když je opravdu zle

Jedovatější medúzy způsobují kromě kožních příznaků i symptomy systémového poškození, jako jsou:

  • zvracení a nevolnost,
  • svalová slabost,
  • horečka,
  • potíže s dýcháním.

V případě těchto závažných potíží či rozsáhlých kožních popálenin je potřeba ihned zavolat lékařskou pomoc.

Co zvládnete bez odborné pomoci

V případě menších popálenin si můžete pomoci i sami.

  1. Odstraňte chapadla. Nejprve se je pokuste pomocí mořské vody smýt z povrchu těla, sladká voda může způsobit aktivaci jedu v chapadlech. Poté zbývající kousky odstraňte buď pomocí holicí pěny a holítka, nebo předmětem s ostrou hranou, jako je kreditní karta.
  2. Zničte žahadla. K tomu pomáhá namočení postiženého místa na dobu 30 sekund do octa nebo jedlé sody.
  3. Ulevte bolesti. Poslední studie ukázaly, že nejlepší je ránu ponořit na dobu nejméně 20 minut do vody o teplotě 40–45 °C.

Bodnutí mořským ježkem

Malé černé živočichy s nesčetným množstvím ostnů známe především z Chorvatska, vyskytují se však víceméně v celém Středozemním moři. Šlápnutím na jejich ostny dochází ke vzniku bolestivých bodných ranek. Většina mořských ježků neprodukuje jed, ale najdou se i jedovatí zástupci. V místě bodnutí často dochází ke vzniku bakteriální infekce, proto je důležitá rychlá první pomoc.

  1. Odstraňte ostny. Jsou velmi křehké, je nutné postupovat opatrně a trpělivě. Nejlépe se odstraňují pomocí pinzety nebo rukou v rukavici. Přípravky s obsahem čpavku (amoniaku) pomáhají malé ostny rozpouštět.
  2. Zmírněte bolest. Ta po odstranění ostnů může přetrvávat i několik dní. Ulevíte si ponořováním postiženého místa na dobu 30–90 minut do vody o teplotě 40–45 °C, samozřejmě můžete používat také léky proti bolesti.
  3. Sledujte známky infekce. Pokud se v ráně objeví bolestivý otok se zčervenáním či hnis, ihned navštivte lékaře.

Nejdůležitější je však prevence. Dávejte si pozor, kam plavete, dbejte pokynů plavčíka, a pokud se vydáte do vzdálenějších míst, raději plavte alespoň ve dvou.

(holi)

Zdroj:

http://www.steadyhealth.com

Datum publikace: 18.8.2013


Čtěte dále