Pozor na sluneční paprsky

Pozor na sluneční paprsky
Většina lidí miluje krásné počasí a navíc bylo vědecky prokázáno, že sluneční svit zlepšuje náladu. Na druhou stranu však vystavení se slunečnímu záření způsobuje vrásky, pigmentové skvrny a je rizikovým faktorem pro rakovinu kůže.

Může za vrásky věk, nebo slunce?

Kožní změny, které lidé vnímají jako běžnou součást stárnutí, jsou způsobeny právě slunečním zářením, a to jeho ultrafialovou (UV) složkou. Ultrafialové záření postupně poškozuje elastinová vlákna v kůži, která se tak stává méně pružnou a slábne, čímž vznikají vrásky. Takto poškozená pokožka se také hůře hojí a snadněji se objevují nehezké jizvy.

Jak si užít ve zdraví

  1. Používejte krém na opalování – aplikujte ho alespoň 30 minut před odchodem ven. Mažte se každých několik hodin a nedejte na etikety, že opakované natírání není nutné. Používejte přípravky s ochranným faktorem 15 a vyšším.

  2. Hlídejte si UV ochranu – používejte kosmetické přípravky, sluneční brýle a kontaktní čočky, které obsahují UV faktor.

  3. Vhodně se oblečte – noste klobouk nebo čepici, dlouhé rukávy a dlouhé nohavice. V dnešní době je možné vybrat si volné a lehké materiály, které chladí a jsou velmi příjemné.

  4. Přes poledne nechoďte ven – vyvarujte se největšího UV záření. V době mezi 11. a 15. hodinou se určitě nesluňte.

  5. Pravidelně si kontrolujte kůži – pokud objevíte nové pigmentové znaménko nebo se vám některé začne měnit, navštivte kožního lékaře-dermatologa.

  6. Hlídejte své děti – do věku 18 let jsme vystaveni 80 % celkového slunečního záření, kterému jsme vystaveni za celý život. Proto velmi pečlivě dbejte na ochranu dětí a výše uvedená doporučení u nich aplikujte o to důkladněji.

Vyhněte se soláriím

Léto bez sluníčka by nebylo to správné léto. Dávejte ale pozor na spálení, protože takto postižená kůže zestárne okamžitě o několik let a významně se zvyšuje riziko rakoviny kůže. Pokud se přes všechna doporučení spálíte, vyzkoušejte HemaGel – přípravek, který urychluje hojení ran.

(vesa)

Zdroj: http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/sun-safety-tips

Datum publikace: 20.5.2012


Čtěte dále