Popálenina způsobená dnes nemusí bolet tak jako v minulosti

Popálenina způsobená dnes nemusí bolet tak jako v minulosti
Ne nadarmo se říká, že popálenina je nejbolestivěji vnímané poranění kůže. Neplatí to ale tehdy, pokud pro ošetření používáte správný přípravek.

Velká popálenina patří do speciálního centra

Zcela jistě patří popáleniny mezi nejzávažnější poranění. Jsou velice náročné na ošetřování, které musí při popálení velkých ploch kůže probíhat ve speciálních centrech. Vyžaduje mnoho převazů, rekonstrukčních zákroků, operací a celkových narkóz. I ty menší vyžadují správnou péči, kterou představují hlavně nové moderní prostředky aplikované přímo na popálenou plochu. Ty totiž usnadňují hojení a zabraňují vzniku nevzhledných jizev.

Pozor na ubrusy

Nejčastější popáleniny nebo opařeniny jsou způsobeny nepozorností. Stačí si převrátit do klína talíř horké polévky, popálit se svíčkou nebo elektrickým proudem. U dětí se popáleniny stávají nejčastěji v domácím prostředí, a proto je třeba myslet dopředu. Víte, že pokud máte malé děti, neměli byste mít na stole ubrusy? Jistě víte proč… U malých dětí znamená popálenina v rozsahu jedné horní končetiny velmi závažné poranění. Plocha se vám může zdát malá, ale vězte, že jde o stav, kdy je dítě bezprostředně ohroženo na životě. Neváhejte a volejte rychlou záchrannou pomoc.

A co když je popálenina malá?

Pokud máte to „štěstí“, že je popálenina pouze malého rozsahu, můžete ji ošetřit doma. Vaše lékárnička by na malé popáleniny měla být připravena. Ať už ta domácí, na chatě, nebo třeba i v autě.

Tím nejoptimálnějším řešením je HemaGel, jehož tubička se vám vejde opravdu všude. Na popáleninu stačí tenká vrstva, která zmírňuje bolest, chrání ránu před kontaminací, a co je pro hojení nejdůležitější – zadržuje v ráně vlhkost. Jako krytí postačí sterilní netkaný textil. Gel na popálenině nabobtná, protože absorbuje tekutinu. Při převazu za 1–2 dny stačí gel jemně setřít a aplikovat novou vrstvu. Pryč jsou doby, kdy každý převaz byl mučením a rána se nehojila. Díky HemaGelu se vám to již nemůže přihodit.

Hemagel i na předpis

Přípravek Hemagel, vyvinutý českými vědci, hradí od ledna 2010 zdravotní pojišťovna. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili v lékárně za pětigramové balení přibližně 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Pro seniory a chronicky nemocné pacienty s rozsáhlými ranami tak byl přípravek hůře dostupný. Od ledna 2010 zaplatí s použitím poukazu na zdravotnický prostředek vystavený lékařem za malé balení pouze 38 korun, za velké 113 korun. Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Pacienti ušetří peníze a rychleji a bez komplikací se jim hojí rány. Peníze ušetří i zdravotní pojišťovna, komplikace léčbu prodražovaly.

(skl)

Zdroj: http://www.keepkidshealthy.com/welcome/firstaid/burns.html

www.hojeni-ran.cz

Datum publikace: 6.6.2010


Čtěte dále