Nestojíte o zranění? Naučte se přežít v silničním provozu

Nestojíte o zranění? Naučte se přežít v silničním provozu

Neustálý rozvoj a zhušťování dopravy kladou stále vyšší nároky na pozornost a opatrnost chodců. Prozradíme, kdo je nejvíce ohrožen a jak se na silnicích chránit.

V roce 2013 došlo na českých komunikacích ke 3243 nehodám mezi vozidlem a chodcem, při tom bylo zraněno 3262 lidí a usmrceno 159 osob. Pěší je v silničním provozu nejslabší článek a v případě střetu je to právě většinou on, kdo je zraněn nebo zemře. Nejvíce ohrožení jsou jedinci, kteří nejsou dostatečně opatrní, ovšem u některých skupin lidí je riziko ještě o něco vyšší.

  • Muži – jsou statisticky častěji zraněni než ženy.
  • Senioři – riziko úmrtí následkem nehody stoupá s věkem, důvodem je stárnutí organismu a jeho snížené schopnosti kompenzovat a reagovat na různé stresové situace.
  • Děti – jsou ve vyšším nebezpečí kvůli malé výšce, neschopnosti posoudit vzdálenost a rychlost vozidla a nedostatku zkušeností se silničním provozem.
  • Dospívající a mladí dospělí (15–29 let) – podle statistik jsou nejčastějšími pacienty na ambulantních odděleních a jednotkách intenzivní péče se zraněními z nehod.
  • Chodci pod vlivem alkoholu – jsou stejně jako řidiči pod vlivem alkoholu v provozu velkým rizikovým faktorem. Podle statistik tvoří dokonce až třetinu chodců zraněných při střetu s vozidlem.

Zásady pro pěší  

  • Používejte přechody. Pokud je to možné, vždy přecházejte na místech k tomu určených a označených. Řidič je na takovou možnost většinou připraven, zatímco když mu skočíte nečekaně před auto, často již nestihne zareagovat.
  • Zvyšte svoji viditelnost. Tato ochrana je klíčová hlavně v noci, ale stejně tak dobře platí i přes den. Na přechodu navíc vždy stůjte na viditelném místě, ne například za sloupem. V noci je pak důležité mít na sobě reflexní prvky, obzvlášť pokud jdete po krajnici silnice.
  • Choďte čelem do protisměru. Pokud situace vyžaduje, abyste šli po okraji komunikace, vždy choďte v protisměru jízdy vozidel. Je to mnohem bezpečnější, protože vidíte přibližující se vozidlo.

(krot)

Zdroje:
www.cdc.gov
www.sydos.cz

Datum publikace: 28.9.2015


Čtěte dále