Nepalte suché listí, můžete přijít o zdravou kůži

Nepalte suché listí, můžete přijít o zdravou kůži

Vzorně uklizená zahrádka je snem každého, kdo ji vlastní. Ale obzvláště na podzim, kdy se na trávníku hromadí listí, může vypadat nevzhledně.

Práci s listím oheň neusnadní

Zbavit se přebytečného listí, větviček a dalších věcí chce každý, kdo má smysl pro pořádek. Někteří si proto zřizují kompost nebo hromádky odpadu. Ty poté odvezou na povolenou skládku či se stanou součástí popelnice. Tato cesta samozřejmě zahrnuje nejen shrabání listí čili fyzickou námahu, ale i vyhrazení místa na kompost. Anebo naplnění kontejneru. A tak mnohé může napadnout jednodušší způsob: vyrobit na zahradě hromadu všeho odpadu, který již nechceme, a zapálit ho. To však znamená potenciální nebezpečí. Nejenom pro živočichy žijící v trávě, ale i pro váš dům nebo vás samotné.

Oheň na zahradu nepatří

Zapálení hromady suchého listí představuje riziko úrazu, konkrétně popálenin. Suché listí nás totiž nemusí poslouchat tak, jak my chceme. Stačí vítr, se kterým nepočítáme, a suché lístky se mohou dostat kamkoliv. Nejen na oděv, který může vzplanout. Hořící listy se mohou dostat na kůži obličeje či do vlasů. Následky mohou být tragické, neboť popáleniny patří mezi nejvážnější úrazy. Oheň představuje riziko i pro děti. Ty by se kolem něj neměly vůbec pohybovat. A když už oheň máme, proč do něj nepřihodit další věci, které nepotřebujeme… Kousky gumy, papíry a třeba i staré spreje. Málokoho stačí při takovémto „úklidu“ napadnout, co se může stát s prázdným sprejem od laku na vlasy či barvy. Následný výbuch způsobí popáleniny velkého rozsahu, které nemusí skončit šťastně.

Zajistěte, aby hasičů u vás nebylo potřeba

Pálení listí nebo staré trávy nemá žádné výhody. Naopak. Je velice nebezpečné. Můžeme při něm přijít nejenom o zdravou kůži při popáleninách, ale i o život. Pokud se oheň stane nekontrolovatelným, můžeme ztratit i dům, altán či jiné hmotné věci. Určitě se vždy v duchu ptáte, kam asi jede pohotovostní hasičské auto. Nedopusťte, aby se hasiči někdy museli vydat i k vám.

(skl)

Zdroj:
http://www.yourlegalguide.com/burn-injury-types/

Datum publikace: 13.11.2013


Čtěte dále