Ke zdárnému hojení rány vám pomůže nejen lékař

Ke zdárnému hojení rány vám pomůže nejen lékař

Také si pamatujete na dobu, kdy jste v dětství často s nějakým krvácejícím zraněním putovali k lékaři? Nejčastěji to určitě byla chirurgie, kde vás ošetřili. Tam úrazy, tržné rány, odřeniny a drobné popáleniny opravdu patří. Věděli jste ale, že je to nejen chirurg, kdo se ranám věnuje?

Každá rána vyžaduje jinou péči

Pacienty, kteří trpí tzv. chronickou ranou, tvoří ti, kdo mají například bércový vřed či hlubokou proleženinu neboli dekubit. Je mezi nimi i hodně diabetiků, kteří mají nehojící se ránu kdekoliv na noze. Tyto rány nemusí léčit pouze lékař. Mezi zdravotníky, kteří se vám mohou věnovat, patří i speciálně školené sestry, jejichž hlavní náplní může být právě léčba ran. Jsou vzdělané v mnoha moderních obvazových materiálech, kterých je dnes nepřeberné množství, avšak je třeba znát, na jaký typ rány který z nich patří. Samozřejmostí je, že většina z nich upřednostňuje tzv. vlhké krytí ran. Díky němu se rána hojí rychleji a také bezbolestněji.

Důležitost správné výživy

Každá rána potřebuje k hojení živiny, mezi které patří hlavně vitamíny a bílkoviny. Kdekoliv v nemocnici jste určitě viděli starší babičky nebo dědečky, kteří zrovna moc neváží. Anebo máte takového člena rodiny doma. Tito lidé většinou optimální výživu nemají nebo ani z nějakých důvodů nemohou přijímat všechno co zdraví mladí lidé.

Krmte svoji ránu dobře

Jenomže rána potřebuje „nakrmit“. Ne ale tukem nebo cukrem v podobě přijímaných dortů či tučných uzenin. Tu nejsprávnější výživu pro konkrétního pacienta musí určit dietolog nebo také tzv. nutriční terapeut. Tito odborníci mají potřebné znalosti a doporučí samotnému pacientovi i jeho rodině správný jídelníček, popř. doplňky stravy v podobě nutričních nápojů k popíjení, které je možné koupit i v lékárně. Jejich spolupráce je důležitá i tehdy, pokud je člověk v nemocnici krmený sondou přímo do žaludku.

Tým zvládne více

Léčbu těchto ran by neměl zajišťovat jenom jeden odborník, ale většinou se jí věnuje více zdravotníků. Ne všechny potřebné krycí materiály vhodné na ránu může předepisovat praktický lékař. Proto je optimální, když je pacient odeslaný na speciální pracoviště, kde se jeho ráně bude věnovat více odborníků. Mezi ty může patřit i dermatolog nebo plastický chirurg. V případě léčby tzv. diabetické nohy je to ale i podiatr a diabetolog. Tito odborníci spolu úzce spolupracují a podílí se tak na tom, aby se většina ran a kožních defektů zahojila, i když je to mnohdy dlouhá cesta.

Zdroj:

http://www.cslr.cz/download/MT2006-06-14lowres.pdf

(skl)

Datum publikace: 21.2.2014


Čtěte dále