Každodenní rizika: jogging

Každodenní rizika: jogging
Jogging. Droga, které na celém světě podlehly miliony lidí. Na rozdíl od klasických návykových látek ale svému „uživateli“ neškodí. Spíše naopak. Jogging totiž prosívá celému tělu. Přesto se lze i při něm zranit. A se zraněními je pak dobré umět si poradit. Ukážeme vám jak.

Tak trochu jiné běhání

Jogging je druh nezávodního běhu pro zdraví nebo kondičního běhu. Jogging původně v angličtině znamenal speciální průpravné běžecké cvičení, do češtiny ho lze volně přeložit spíše jako pomalejší vyklusávání nebo „volný běh s občasným střídáním v chůzi“. Ten by podle „definice“ neměl přesáhnout cca 20–30 minut, přičemž joggující běžci si mezi sebou mohou díky nízkému tempu běhu i povídat.

Zdravé srdce díky nohám

Jogging má blahodárný vliv jak na oběhový systém běžce, tak i na celkové zlepšení fyzické kondice, pomáhá v prevenci osteoporózy i nemocí kardiovaskulárního systému. Přesto se ale ani joggujícím sportovcům zranění nevyhýbají.

Ohrožená achillovka i chodidla

Mezi nejčastější úrazy při joggingu patří bolesti v oblasti Achillovy šlachy, v koleni, v lýtku anebo v chodidlech. Nejčastěji jsou způsobeny nadměrnou zátěží při běhu, špatným strečinkem před během nebo nevhodnou obuví. Velmi častými zraněními jsou i různé odřeniny, ať už od pádů, nebo od tření v oblasti stehen. Oděrky a odřeniny sice zdraví běžce nijak zásadně neohrožují, nicméně například právě odřeniny stehen dokážou jogging pěkně znepříjemnit. Naštěstí ale existuje metoda, jak odřeniny velmi rychle a účinně zhojit.

Odřenina se lépe hojí ve vlhku

Pokud běžec trpí odřeninami, může v zásadě zvolit dva postupy léčby. Vybírat můžete mezi klasickým postupem a metodou vlhkého hojení. Druhý způsob v pořadí reprezentuje například český výrobek HemaGel a oproti klasickým postupům má několik výhod.

Jednak udržuje v ráně vlhké prostředí a zrychluje tak hojení až o polovinu a jednak má i schopnost chemicky vázat kyslíkové radikály vznikající při zánětlivých procesech, čímž zabraňuje jejich negativnímu působení v místě poranění. Mezi výhody vlhkého hojení pomocí HemaGelu tak patří jak úspora času a menší počet převazů, tak i snížení výskytu komplikací. Proto na oděrky z joggingu používejte jedině HemaGel!

Hemagel i na předpis

Přípravek Hemagel, vyvinutý českými vědci, hradí od ledna 2010 zdravotní pojišťovna. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili v lékárně za pětigramové balení přibližně 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Od ledna 2010 zaplatí s použitím poukazu na zdravotnický prostředek vystavený lékařem za malé balení pouze 38 korun, za velké 113 korun.

Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Pacienti ušetří peníze a rychleji a bez komplikací se jim hojí rány. Peníze ušetří i zdravotní pojišťovna, komplikace léčbu prodražovaly.

(kam)

Zdroje:
http://runninginjuryfree.org/
http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Running_and_jogging_prevention_injury

Datum publikace: 16.5.2010


Čtěte dále