Dobře fungující lymfa pomůže zahojit ránu

Dobře fungující lymfa pomůže zahojit ránu
Lymfa – tajuplný název, který mnohým nic neříká. Přitom je dobré mít o této tělní tekutině alespoň základní povědomí. Mimo jiné totiž pomáhá uzdravovat poraněnou tkáň.

Osobní čistička

Lymfa je tekutina v našem těle, která vzniká z tkáňového moku. Tkáňový mok vzniká v mozku a vyplňuje páteřní kanál. Lymfa teče lymfatickými cévami, tedy jakýmsi tělesným potrubím. Tyto cévy se v našem organismu vlévají do míst, které označujeme jako lymfatické uzliny. Ty fungují jako jakési čističky lymfy a přispívají k obranyschopnosti organismu.

Když lymfa stávkuje

Pokud se zraníme nebo podstoupíme operaci, úkolem lymfy je odvádět z rány nečistoty, prachové částice, bakterie a podobně. Zmíněná tekutina rovněž odvádí přebytečné tekutiny a bílkoviny z tkání do krve. Někdy však může proces hojení rány zkomplikovat. Během operace, zranění, vlivem zánětu či tlakem nádoru totiž může dojít k poškození normálních lymfatických cév. Vzniká pak stav, kdy lymfa nemůže dobře odtékat, tzv. lymfedém.

Hmatatelný otok

K uvedené komplikaci při hojení dochází hlavně během operací v oblastech se zvýšeným výskytem lymfatických cév, jako jsou poprsí, podpaží, krk. Několik dní po operaci pak může v těchto místech vzniknout tuhý, nebolestivý otok se ztvrdlou kůží. Lidé se pak začnou obávat, co jim v operované nebo poraněné oblasti vzniklo. Každý lékař ale tento druh otoku bezpečně pozná.

Držte kůži v čistotě

Pokud je tento druh otoku na končetinách, pomohou stahovací neboli kompresní obvazy, jinak je hodně doporučována léčba masážemi, hlavně po operacích na krku. Důležité je také dbát o čistotu kůže, aby se zabránilo hlavně streptokokovým infekcím. Pokud uvedené metody léčby selžou, je na místě léčba chirurgická, kterou ovšem musí lékař dobře zvážit.

(ena)

Zdroje:
http://www.wrongdiagnosis.com/sym/lymphatic_oedema.htm
http://anatomyphysiology.suite101.com/article.cfm/what_is_the_lymphatic_system_how_does_it_work

Datum publikace: 4.6.2010


Čtěte dále