Chytré oblečení ochrání kůži před spálením

Chytré oblečení ochrání kůži před spálením

Mít bledou a citlivou pleť reagující negativně na sluneční paprsky není legrace. Ještě horší je to s alergiemi na UV záření. Pro tyto z nás, kdo trpí zmíněnými problémy, může být řešením speciální oblečení blokující ultrafialové paprsky.

Krémy mají svoje (ne)výhody

Ochrana kůže kvalitním krémem s UV filtrem by měla být v létě samozřejmostí. Problém nastává, když opalovacího krému aplikujeme nedostatečné množství. Krém se navíc často otře a málokdo z nás ho aplikuje pravidelně každých doporučených 90 minut. Citlivá pleť některých dětí či i dospělých zase špatně snáší některé složky ochranných přípravků. Jinému se nemusí zamlouvat, že filtr, který nás má chránit proti UV záření, je vlastně chemický. V neposlední řadě mohou krémy chránit pouze proti jednomu druhu UV záření. Speciální oblečení má tak oproti krémům nesporně více výhod.

Jiné značení ochranného faktoru

Oblečení blokující UV záření se vyznačuje faktorem UPF. Tento faktor určuje míru ultrafialového záření, které je blokováno materiálem, z něhož je výrobek ušitý. UPF měří UVA i UVB záření, a ve skutečnosti tedy chrání naši kůži proti oběma druhům záření. Například oblečení s UPF 50 blokuje 98 % ultrafialového záření. Je velice dobře známý fakt, že čím méně oblečení na sobě máme (například stále menší střihy plavek), tím více se riziko zhoubného kožního nádoru zvyšuje. Čím více lidé vystavují svoji pokožku slunci, tím více ohrožují sami sebe.

Konec rudé kůži!

Spálení kůže slunečními paprsky je vlastně silné poškození, které si kůže „pamatuje“. Proto je nebezpečné obzvláště u dětí, které by měly být chráněny vždy. Obzvláště tehdy, jsou-li na přímém slunci. Každý už jsme viděli spálená zádíčka a ramena dětí hrajících si na pláži. Není tedy od věci vědět, že tomu můžeme zabránit. A to nejenom klasickými ochrannými krémy, které nemusí vyhovovat každé pokožce. Speciální oblečení můžete zakoupit na internetu nebo ve specializovaných obchodech se sportovní módou. Do vyhledávače na internetu stačí zadat pouze „oblečení s UV filtrem“.

Zdroj:

http://ezinearticles.com/?Why-Wear-Sun-Protection-Clothing?&id=3349810

(skl)

Datum publikace: 26.5.2013


Čtěte dále