Chemický koktejl pomůže zahojit rány

Chemický koktejl pomůže zahojit rány

Nemůžete se ani podívat na červy, protože se vám z nich zvedá žaludek? Zkuste se na ně podívat jinýma očima. Červi, pijavice a jiné „potvůrky“ se totiž využívají při hojení ran jako alternativní metody léčby. A s úspěchem!

Nedávná studie z Kalifornské univerzity naznačuje, že některé „staré“ prostředky hojení by mohly být účinné, a mohly by dokonce předejít amputacím končetin. Podle dr. Ronalda Shermana, patologa z UC Irvine, přibližně 40–50 % ran, které byly léčeny červy, se skutečně podařilo zachránit před infekcí a následnou amputací končetin.

Pomocníci po staletí

Larvy se používají po celá staletí, využívali je zejména vojenští lékaři. Příznivé účinky při léčbě s využitím červů byly pozorovány během napoleonských válek. Díky objevu penicilinu se „červí“ terapie při hojení ran dostala do pozadí, ale v současnosti se opět dostává do popředí zájmu.

Terapie červíky pomáhá

Podle doktora Michela Root-Bernsteina jsou červi a pijavice rostoucím trendem. Tuto metodu už nyní nabízí asi 50 zdravotnických center v USA, 400 ve Velké Británii, více než 140 v Německu a další po celém světě.

Dnes, stejně jako v minulosti, jsou červi zvyklí pojídat mrtvé tkáně, čímž se čistí otevřené rány. Vylučují totiž enzym, který rány dezinfikuje, rozpouští nekrotické tkáně a stimuluje hojení ran. Fungují spolehlivě při léčbě infekcí, proleženin, vředů, bodných ran a pooperačních ran, které se nechtějí zahojit. Podle dr. Shermana je tato léčba rychlejší než jakákoli jiná metoda hojení.

Nezapomínejte ani na pijavice…

Ani pijavice nestojí při léčbě hojení ran stranou – mají vlastnosti, které z nich činí jedinečné léčitele zejména v případě žilního ohrožení tkání. Jejich sliny obsahují přírodní anestetikum, takže v okamžiku přisátí pacient nic necítí. Dále obsahují látku hirudin (přímý inhibitor trombinu), která napomáhá srážení krve, hyaluronidázu, která brání bakteriím infikovat rány, a také histamin, který podporuje místní krvácení.

Anna Baldwinová z Biopharm Leech Center v Jižní Karolíně říká, že pijavice jsou vlastně skvělým chemickým koktejlem, který podporuje krevní oběh a tím napomáhá hojení ran. Své místo mají pijavice také v oblasti plastické rekonstrukční chirurgie. V USA byly pijavice schváleny jako léčebný prostředek v roce 2004 (krátce potom dostali povolení i červi) a používají se dnes po celém světě.

(aši)

Zdroj:
www.medscape.com/viewarticle/563656

Datum publikace: 27.2.2013


Čtěte dále