Běhání v zimě má svá úskalí – myslete na správné vybavení

Běhání v zimě má svá úskalí – myslete na správné vybavení

Proběhnout se po oblíbené trase je pro stále více nadšenců nedílnou součástí dne. Vyrážet mohou celoročně, ovšem chladné měsíce jsou přece jen větším rizikem. A to z více důvodů.

S nástupem zimního období přibývá nástrah, které nás mohou při běhu v přírodě překvapit. Povrch je kluzký a pokrytý sněhem, pod kterým se často schovává led. Přibývá proto úrazů, kterým lze však například vhodnou obuví předcházet. Většina běžců vyráží pro svou pravidelnou dávku sportu v ranních hodinách nebo odpoledne po práci. V zimě se tak může stát, že se venku pohybujeme za tmy, což s sebou přináší další rizika. Nelze podcenit ani počasí a teplotu vzduchu – samozřejmostí je tak volba vhodného, dostatečně teplého oblečení. Vyhneme se nachlazení či rýmě, která umí znepříjemnit život na několik dní. 

Hlavně buďte vidět! 

Základem každého sportu je správná výbava. Jak by měla vypadat ta běžecká na zimu?   

  • Teplé oblečení. Kromě vhodných kalhot a bundy nezapomeňte ani na čepici nebo rukavice.  
  • Nepromokavá obuv se správnou podrážkou. Povrchy jsou mokré a kluzké. Je dobré mít boty s podrážkou s hrubým vzorem. 
  • Reflexní prvky. V zimě bývá viditelnost výrazně snížena. Reflexní pomůcky mohou běžce ochránit například před srážkou s kolem či automobilem.
  • Rychlost a styl. Každý by měl svůj způsob pohybu přizpůsobit počasí a stavu povrchu. 

Šrámy by měl zhodnotit lékař 

Běhání patří mezi sporty, které nejlépe pomáhají udržet kondici. Posiluje svalstvo celého těla a ženy jistě ocení i pozitivní efekt při hubnutí. Lze jej provozovat prakticky kdykoli, ale je třeba vždy se zařídit podle okolností. Pokud dojde k úrazu, raději se nepokoušejte léčit sami a navštivte odborníka. Kromě okamžitého očištění a ošetření rány doporučí i možnosti dalšího postupu. Při vzniku hlubších poranění se doporučuje tzv. vlhké hojení. Jde o výhodnou metodu hlavně díky vytvoření správných podmínek pro regeneraci tkáně a obraně proti rozvoji infekce. 

(idav)

Zdroj:

 http://www.runnersworld.com/cold-weather-running/10-tips-for-running-in-the-cold

Datum publikace: 30.3.2016


Čtěte dále